بهترین خوشنویسان معاصر ایران

انتخاب بهترین خوشنویسان معاصر ایرانی کار دشواری است، چرا که این سرزمین در طول تاریخ خود، هنرمندان برجسته و نام‌آوری را در این عرصه به خود دیده است. با این وجود، می‌توان به تعدادی از این خوشنویسان معاصر و نامی اشاره کرد.
سه‌شنبه، 18 دی 1403
تخمین زمان مطالعه:
گردآورنده : ابوالفضل رنجبران
موارد بیشتر برای شما
بهترین خوشنویسان معاصر ایران
بهترین خوشنویسان معاصر ایران

1) سید حسین میرخانی، بنیانگذار انجمن خوشنویسان ایران
سید حسین میرخانی (۱۲۸۶–۱۳۶۱ه‍ . ش) از خوشنویسان و نستعلیق‌نویسان معاصر و از بنیان‌گذاران، رئیس و استاد ارشد انجمن خوشنویسان ایران بود. او از اساتید صاحب سبک در خط نستعلیق معاصر ایران به‌شمار می‌رود.

حسین میرخانی در سال ۱۲۸۶ شمسی (در ۲۵ محرم ۱۳۲۵ هجری قمری) در تهران متولد شده و از خردسالی به آموختن خط همت گمارد و از یازده سالگی به کار کتابت و خوشنویسی پرداخت.

پدر او سید مرتضی برغانی بود که سبک خوشنویسی میرزا رضا کلهر را به دو فرزند خود حسین و حسن میرخانی تعلیم داد. سیدحسین میرخانی روز ۱۱ خرداد سال ۱۳۶۱ پس از چند سال نابینایی درگذشت.

در همان ابتدای تشکیل انجمن خوشنویسان در سال ۱۳۳۰ حسین میرخانی به عنوان استاد ممتاز مشغول به تدریس شد و می‌توان گفت پاگرفتن، دوام و رسمیت یافتن انجمن در آن زمان مرهون تلاش وی بوده‌است. او در فاصله سال ۱۳۳۰ تا ۱۳۵۶ یعنی حدود ۲۵ سال بدون هیچ وقفه‌ای کرسی خود را در انجمن خوشنویسان حفظ کرد و اگر روزگار سوی چشمان او را نمی‌ربود سال‌های سال بعد هم در این عرصه می‌ماند.

از سیدحسین میرخانی و برادرش سیدحسن میرخانی در نمایشگاه استادان بزرگ نستعلیق تجلیل شده‌است.

کتاب‌های درسی بسیاری به خط حسین میرخانی به چاپ رسیده‌است.

افزون بر آن کتاب‌های رهروان شب، موش و گربه عبید زاکانی، جزوه چهار فصل، دوره سه‌جلدی رسم‌المشق برای مدارس و بسیاری آثار دیگر را به خط خود آراست.

آخرین کار ایشان کتاب مثنوی چاپ حاج محمدکریم‌خان کرمانی است که در مشهد در سال ۱۳۵۳ زمانی که برای تعلیم هنرجویان کلاس‌های خوشنویسی مشهد به آن شهر می‌رفت نوشت. دو قصیدهٔ معروف قرآنیه و خاتمیه اثر الهی قمشه‌ای از دیگر کارهای ایشان است.

سید حسین میرخانی به نگارش قرآن به خط نستعلیق همت گمارد که این کار در تاریخ خوشنویسی کم‌نظیر بود.

سید حسین میرخانی دو قرآن به خط نستعلیق یکی در سال ۱۳۲۳ و دیگری را در سال ۱۳۲۸ نوشته‌است، کتابت قرآن دوم که در قطع بزرگتری به چاپ رسیده مدت پنج سال به طول انجامید.

این قرآن به خط درشت‌تر از کتابت تحریر شده‌است. بیننده در ابتدا ممکن است تعجب کند که چرا در قرآن دوم فاصله سطور و همچنین فواصل کلمات بیش از حد معمول و متعارف در نستعلیق‌نویسی است ولی با اندکی دقت متوجه می‌شود که خوشنویس برای گذاشتن اعراب کامل ناگزیر از رعایت چنین فواصلی شده‌است.

قبل از میرخانی قرآن‌هایی که به خط نستعلیق نوشته شده باشند انگشت شمارند از جمله دو قرآن به خط نستعلیق یکی به ابعاد ۵/۱۱×۱۹ سانتیمتر به‌خط محمدحسین دماوندی در تاریخ ۱۰۹۳ هجری قمری و دیگری به‌قطع وزیری به‌ابعاد ۲۶×۳۲ سانتیمتر به‌خط میرزا اسدالله شیرازی در سال ۱۲۷۰ ه‍. ق تحریر شده‌است که اکنون در موزه کاخ گلستان وجود دارد؛ هیچ‌یک از دو قرآن مزبور دارای شماره آیات و اعراب کامل نمی‌باشند

قرآن حسین میرخانی اولین قرآن نستعلیق است که به چاپ رسیده‌ است.

او دربارهٔ انگیزهٔ تحریر قرآن به خط نستعلیق که تا قبل از ایشان همیشه به خط نسخ تحریر می‌گشت در ابتدای قرآنی که در سال ۱۳۲۳ طبع و انتشار یافت.

ایشان این چنین می‌نویسد:
نگارنده این قرآن مجید و کلام رب حمید حسین میرخانی فرزند مرحوم مغفور آقا سید مرتضی خوشنویس معروف که آثار خطی آن مرحوم را همه کس دیده و می‌شناسد مدتی بود که در نظر داشت خط زیبای نستعلیق را که از ابداعات مختص ایرانی است با نوشتن قرآن کریم و خطاب رب عظیم زینت بخشد و دریغ بود که این افتخار نصیب این خط ظریف نگردد.

لکن انجام این خیال با قلت و اندکی بضاعت حقیر محال می‌نمود ولی از آنجائی که انجام آن را به یاد بود پدر بزرگوارم فریضهٔ خود می‌دانستم از باطن قرآن و روح آن مرحوم همت خواستم و با تمام مشکلاتی که این کار داشت چراغ توفیق فرا راه حقیر گذاشته شد و به یمن الطاف بیکران خداوندی وسایل امر فراهم آمد و قضا را شبی در خواب دیدم که با انگشت در آسمان کلمة الرحیم نام اعظم رب کریم را نوشتند که یک سر خط مشرق و دیگری مغرب را فرا گرفته‌ است.

این خواب که اشراق آسمانی است یک‌باره بر شوق و ذوقم افزوده دانستم که سعادت این کار نه به ارادهٔ بندهٔ ذلیل بلکه به عنایت رب جلیل است. زحماتی که نویسنده در نوشتن این قرآن به خط نستعلیق تحمل نموده‌است بر صاحبان قلم و نویسندگان مشهود است و احتیاج به تذکر نیست خصوصاً اگر نقل آن را از خط نسخ به این خط در نظر گیرند غرض این است که

او علاوه بر خوشنویسی در زمینه موسیقی نیز استاد بود، که بدلایلی بروز نمی‌دادند.

هنر ناگفته از استاد، مهارت در کمانچه نوازی بوده‌استکمانچه را در ابتدا، نزد باقر خان رامشگر فرا گرفته و سپس در مکتب حسین خان اسماعیل‌زاده و رضا محجوبی تکمیل نمودند.

وی پس از کتابت قران نواختن ساز را کنار گذاشت.

2) علی اکبر کاوه، استاد مسلم خط نستعلیق و چهره‌ ماندگار خوشنویسی ایرانی
علی اکبر کاوه حقیقی، ۱۲۷۳ در شیراز پنج شهریور ۱۳۶۹ در تهران، فرزند میرزا علی محمد خان شیرازی یکی از شاگردان عماد الکتاب و از استادان بنام در خوشنویسی و نسخ نویسی ایرانی است.

علی اکبر کاوه حقیقی در سال ۱۲۷۳ در شیراز به دنیا آمد. او فرزند میرزا علی محمدخان شیرازی یکی از شاگردان عمادالکتاب و از استادان بنام در خوشنویسی و نستعلیق‌نویسی ایرانی است.

چون از کودکی عشق و علاقه وافری به هنر خوشنویسی داشت، هر قطعه از خطوط استادان که به دستش می‌افتاد، از روی آن مشق و تمرین می‌کرد.

پدرش به محض آگاهی از عشق او به خوشنویسی، وی را نزد استادان زمان گذاشت تا به تکمیل هنر خود بپردازد. سرانجام به مکتب آخرین استاد ارجمند خود «میرزا محمد حسین» (عماد الکتاب) راه یافت و از محضر او بهره فراوان برد و از بهترین شاگردان او شد.

مرتبه هنر استاد کاوه تا به آن درجه رسید که مرحوم محمدتقی بهار (ملک الشعرا) در نامه‌ای وی را «میرعماد عصر» لقب داده‌است.

نقطه عطف زندگی هنری استاد کاوه را باید در آشنایی با استاد عالیقدرش و بهره‌وری از تعالیم عالیه او دانست، دیدار کاوه جوان و مشتاق با عمادالکتاب، مقارن با دوران کمال توانایی و اوج سیر تحول و تکامل هنری عمادالکتاب بود؛ کاوه در چنین احوالی و با اندوخته و تعالیمی که از محضر کاتب همایون و کاتب الخالقان، استادان توانای اواخر دوره قاجار حاصل کرده بود به محضر عمادالکتاب راه یافت.

او در این مرحله از خوشنویسی نیازمند به درک عمیق و تجربه فنی مطلوب از ساختارهای ترکیبی خط نستعلیق بود که بهره‌مندی از برش‌های مطلوب و شیوه شیرین استاد عالی مقام خود عمادالکتاب به دریافتهای تکمیلی خویش، تعادل، لطف و ملاحت بخشید.

اندکی پس از درگذشت عمادالکتاب، جمال خط کاوه به جوهره اصلی وسرشت ذاتی خود میل کرده و به گونه‌ای مستقل چهره می‌نماید. از سال ۱۳۳۰ تا ۱۳۴۰ دوران شکوفائی و اوج قدرت و کمال هنر استاد کاوه است.

سرپنجه شاهکار آفرینش، فارغ از تقلید و با اعتماد به خویش و متکی به نفس، قلم سحار را به جولان درمی‌آورد، تا جائی که زبان گویای بنان و جریان سوار مرکب بر کاغذ تحریرش، بیننده آگاه را مجذوب و منقلب می‌کند.

استاد کاوه از سال ۱۲۹۸ به سمت منشی مخصوص در وزارت دارایی به خدمت مشغول شد و پس از چندی بر حسب دعوت یحیی قراگزلو (اعتمادالدوله) وزیر فرهنگ وقت از وزارت دارایی به وزارت فرهنگ منتقل شد و سالهای متمادی در دبیرستانهای تهران از قبیل: دارالفنون، ثروت، سیروس، کالج، شاهدخت، شرف و علمیه به تعلیم خط اشتغال داشت، تا اینکه بازنشسته شد.

علی‌اکبر کاوه شاگرد استادان بزرگی چون سید حسین تفرشی و محمدحسین عمادالکتاب بود و شاگردان صاحب‌نامی نزد او تعلیم دیدند ازجملهعلی راهجیری، سیف‌الله یزدانی، نصرالله معین (معین الکتاب)، محمد سلحشور، نصرالله افجه‌ای، عباس منظوری، ابوالحسن محصص مستشاری، مهدی کریمی، محمدتقی معمار جعفری، ولی‌الله پروانه، علی ابریشمکار، جهانگیر کوجک‌زاده، ناصر خانلرزاده، سید قوام شفق، مهدی مقدسیان، منصور معالی، یحیی جعفری، یوسف بوذری، جهانگیر نظام العلما، محمد زمان فراست و محمدتقی معمارجعفری.

3) غلامحسین امیرخانی، مفاخر هنری و خوشنویسی ایرانی
غلامحسین امیرخانی، زادهٔ ۱۸ بهمن ۱۳۱۸ خوشنویسِ ایرانی است. در روستای تکیه ناوه طالقان متولد شد و از همان دوران تحصیل به آموختن فن خط و هنر خوشنویسی ایرانی روی آورد. امیرخانی در خط نستعلیق از شاگردان سیدحسین میرخانی و سیدحسن میرخانی است. او مدیر انجمن خوشنویسان ایران و فرهنگسرای ارسباران است.

در سال ۱۳۸۱ به عنوان چهره برگزیده همایش چهره‌های ماندگار برگزیده شد. پدر خوشنویسی معاصر ایران دارای نشان درجه یک فرهنگ و هنر است.

غلامحسین امیرخانی فرزند رستم، از هنرمندان و خوشنویسان معاصر ایران است. او دو سال ابتدایی دبستان را در زادگاهش روستای تکیه ناوه طالقان طی می‌کند، سپس با استقرار خانواده‌اش در تهران تحصیلات ابتدایی خود را در دبستان مسعود سعد سلمان، به اتمام می‌رساند و دوره دبیرستان را همراه با کار، در کلاس‌های آزاد طی می‌کند.

سپس به آموختن هنر خوشنویسی روی آورد و با ممارست فراوان در زمینه این هنر سرآمد شد. او در نگارش خط نستعلیق از ریز و درشت دستی قوی و مهارتی مثال زدنی و فوق‌العاده دارد.

بسیاری او را برترین نستعلیق‌نویس حال حاضر می‌دانند.

امیرخانی از سال ۱۳۴۰ در اداره کل هنرهای زیبا در وزارت فرهنگ و هنر سابق (وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز) به سمت خطاط استخدام شد. از مشاغل دیگر وی می‌توان به مدیریت و ریاست شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران، مدیریت فرهنگسرای ارسباران (هنر) و ریاست شورای عالی خانه هنرمندان ایران اشاره کرد.

امیرخانی در انجمن خوشنویسان ایران به کار تعلیم خط به خوشنویسان و استادان دیگر مشغول است. از وی برای کاریاری ارزشمند فرهنگی و هنری با عنوان پیشکسوت خط نستعلیق ارج گزاری شد. از جمله در چهره‌های ماندگار شناخته شده‌است.

غلامحسین امیرخانی در خط نستعلیق شاگرد استادانی چون سیدحسین میرخانی و سیدحسن میرخانی بود. افزون بر آن وی از خط استادان قدیمی مانند میرعمادالحسنی، میرزای کلهر، عمادالکتاب، علی اکبر کاوه و چند تن دیگر مشق کرد.

امیرخانی در نستعلیق‌نویسی شیوه‌ای ویژه به خود را دارد که مورد اقبال بسیاری از استادان خوشنویسی است. بسیاری از خوشنویسان صاحب نام معاصر از جمله مهدی فلاح، کرمعلی سالخورده آبسردی (شیرازی) ،امیراحمد فلسفی، علی اشرف صندوق آبادی، جواد بختیاری ، ولی الله احمدخان بیگی و… از شاگردان غلامحسین امیرخانی هستند و بیشتر خوشنویسان معاصر به‌طور مستقیم یا غیر مستقیم از خط او مشق کرده‌اند. غلامحسین امیرخانی ده‌ها نمایشگاه فردی و گروهی در داخل و خارج از کشور بر پا کرده‌است. از جمله نمایشگاه‌هایی در انگلستان، فرانسه، پاکستان و سوریه

نشان‌ها های هنری 
در سال ۱۳۷۸ نشان درجه‌یک فرهنگ و هنر را از سیدمحمد خاتمی(پنجمین رئیس‌جمهور ایران)، دریافت کرد.

در سال ۱۳۸۱ به عنوان چهره برگزیده همایش چهره‌های ماندگار برگزیده شد.

در سال ۱۳۸۸ برای دومین بار، نشان درجه‌یک فرهنگ و هنر از طرف رئیس‌جمهور وقت محمود احمدی‌نژاد به وی اعطا شد.

در سال ۱۳۹۵ مدال ادب و هنر فرانسه (درجه شوالیه) در سفارت فرانسه به وی اهدا شد.

درسال۱۳۹۸ نام وی به‌عنوان گنجینه زنده بشری در خط نستعلیق در فهرست ملی نادره‌کاران میراث‌فرهنگی ناملموس به ثبت رسید.


برخی از آثار او عبارتند از:

تالیف:
رسم‌الخط امیرخانی

آداب‌الخط امیرخانی

مشق الخط امیرخانی

خوش‌نویسی
گلستان سعدی

رباعیات خیام

دیوان خواجوی کرمانی

صحیفه هستی

فرازهایی از شاهنامه فرودسی

دوازده بند محتشم کاشانی

دیوان حافظ

منتخبی از غزلیات سعدی

سروِ سایه‌فکن: دربارهٔ فردوسی و شاهنامه

گزیده غزلیات خواجوی کرمانی

تضمین گلچین سعدی یکصد و ده غزل

ترجیع بند هاتف اصفهانی

پیام مهربانی به مناسبت نوروز باستانی (۱۲ تابلو)

کتاب روش خوشنویسی نستعلیق

آیین خوشنویسی

جلوه‌های نیاز

آفتابی در سایه

طلعت حق (۴ جلد)

بزرگداشت از استاد غلامحسین امیرخانی
در سال ۱۳۹۸ نام خیابان کوکب در منطقهٔ ستارخانِ تهران به نام استاد غلامحسین امیرخانی تغییر یافت.
در همین سال مستندی با نام «قلم عشق» درباره زندگی‌نامه امیرخانی به نویسندگی و کارگردانی سمیرا رجبی ساخته شد.

4) سید محمد احصایی استاد بنام هنر خوشنویسی معاصر
سید محمد احصایی، زادهٔ ۸ تیر ۱۳۱۸ در قزوین از هنرمندان معاصر ایران در زمینه خوشنویسی، گرافیک و نقاشی است که افزون بر داخل کشور، آوازه جهانی دارد.

او فارغ‌التحصیل دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران است و سال‌ها در همین دانشکده و دانشکدهٔ هنر دانشگاه الزهرا تدریس کرده‌است.

احصایی بیش از ۵۰ سال است که در حوزهٔ خوشنویسی، نقاشی و گرافیک فعالیت می‌کند. او یکی از هنرمندان نقاشیخط در دورهٔ معاصر ایران است.

تعدادی از آثار وی در موزه‌های متروپولیتن و بریتانیا نگهداری می‌شود.

محمد احصایی متولد سال ۱۳۱۸ خورشیدی در قزوین و فارغ‌التحصیل دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است.

 
او کارش را به صورت حرفه‌ای با مجله جوانان جمعیت شیر و خورشید پیشین آغاز کرد و سپس جذب سازمان کتاب‌های درسی شد و آنجا به صفحه‌بندی و سپس سرپرستی آتلیه گرافیک مشغول شد. پس از مدتی به عنوان کارشناس کتاب‌های هنر سال سوم کارش را پی گرفت.

تجربه‌هایی که در ادامه همکاری او با بنیاد هنری پارس و همراهی با کسانی چون مرتضی ممیز و آیدین آغداشلو و علی‌اصغر معصومی و بسیاری دیگر باعث شد که او به عنوان یک نقاش و خوشنویس به هنر گرافیک بیشتر نزدیک شود.

چنان‌که رفته رفته حضور او را در عرصه طراحی گرافیک و به ویژه حروف‌نگاری و بازی زیبایی‌شناسانه با حروف ایرانی و اسلامی بیشتر حس می‌شود تا در عرصه‌هایی چون نقاشی.

به دلیل همین تجربه دامنه‌دار او در گرافیک، در راه‌اندازی رشته گرافیک در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران احصایی سهمی اساسی به عهده داشت.

محمد احصایی از جمله هنرمندان نقاشیخط در ایران به‌شمار می‌رود که از حروف به عنوان وسیله‌ای برای بیان استفاده کرد.

 
او که خوشنویسی توانا بود خود را از نقاشان سقاخانه به «سنت» و آنگاه «خط» و از همه مهم‌تر «خوشنویسی» نزدیک‌تر می‌دانست و دلیل آن را وفاداری به سنت‌های خوشنویسی و اتصال به شکل واقعی حروف می‌شمرد و رویکردش حرکت از خوشنویسی به سوی نقاشی بود و به استفاده از عناصر و آرایه‌های بصری و مفهومی نقاشی در خوشنویسی‌هایش می‌پرداخت.

کاری که این هنرمند چند سال بعد از نقاشان سقاخانه انجام داده بود و ابتدا با مخالفت و سپس با سیلی از تقلید خوشنویسان روبرو شده بود.

همچنین او در کار نقاشیخط و ارائه و توسعه آن بیش از دیگران پایمردی کرده و تاکنون همچنان در عرصه‌های داخلی و بین‌المللی خوش درخشیده‌ است.

احصایی از سال ۵۴ شروع به کشیدن تابلوهایی کرد که عمدتاً با کلمه «الله» یا آیهٔ «لا اله الا الله» شکل می‌گیرد و به گفته خودش نوعی ذکر تصویری «الله» و نمودی از عرفان و تصوف اسلامی است.

او تاکنون چند نوبت به این کارها، که به نام کارهای الله معروف است، پرداخته و در آخرین دستاورد رنگ را به کلی از میان برداشته تا در بی‌رنگی و بی‌اختیاری سفید روی سفید و سیاه با سیاه که هر دو تجلی از نور هستند طرحی نو درانداخته باشد. این شکل از کار او به «الفبای ازلی» نیز شهرت یافته‌است.

احصایی نقل می‌کند که: " هنگامی که آثار تصویری ذکر "الله" را در اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۴نقاشی کردم، از مارکو گریگوریان دعوت کردم تا نظر خود را در مورد آنها بازگو کند." و مارکو گریگوریان او را تشویق به ادامه این مجموعه و ارائه آنها به عنوان اثر هنری میکند.

از دیگر آثار او می‌توان به طراحی نشانه‌نوشته یا لوگوی‌های بنیاد نهج‌البلاغه، فرهنگسرای نیاوران، فرهنگستان هنر، موزه زکریای رازی و سازمان کتاب‌های درسی و همچنین لوگوی بسیاری از روزنامه‌های اخیر اشاره کرد.

محمد احصایی در ده‌ها نمایشگاه انفرادی و گروهی قبل و بعد از انقلاب در ایران و کشورهای دیگر شرکت داشته که ازجمله می‌توان به شرکت در نمایشگاه سالانه بال سوئیس اشاره کرد.

کار احصایی در عرصهٔ طراحی گرافیک نمودی خوشنویسانه دارد و از پوستر گرفته تا نشانه‌نوشته‌های او، همه ابتدا در حروف و بازی‌های ساختاری و سنجیده با ترکیب حروف خلاصه می‌شود و در نهایت نقشی گرافیکی ایفا می‌کند.

به سبب آمیختن سنت با نوآوری مخاطبین ارتباط مطلوبی با آثار او پیدا می‌کنند و شاید این نکته‌ای‌ست که باعث شده همواره چه درسال‌های قبل و چه بعد از انقلاب از کارهای او مورد توجه محافل هنری قرار گیرد.

 
احصایی در عرصهٔ فروش آثار هنری نیز رکورددار بوده‌است که البته در سال های گذشته اندکی افول در فروش آثارش دیده شده است.آثار او در دهه هشتاد شمسی بازار پر رونقی داشت تا جایی که سال ۱۳۸۵ گران‌ترین اثر نقاشیخط حراج کریستیز دبی متعلق به او با نام «اسماءالله» بود. در سال ۱۳۸۶ اثری از احصایی در حراج حضور نداشت.

در سال های اخیر برخی آثار این هنرمند در حراج های خارجی به فروش نرسیده است. اما در این سال دو اثر از او در نمایشگاه بزرگ‌سال گروه هفت نگاه به قیمت ۲۰ و ۱۵ میلیون تومان فروش رفت.

در مزایده شب دوم آبان ۱۳۸۶، یک تابلو خط از این هنرمند در حراجی سادبیز لندن به مبلغ ۸۸ هزار پوند (بیش از ۲۱۷ هزار دلار) به فروش رفت که رسانه‌های بین‌المللی به‌طور گسترده‌ای آن را بازتاب دادند. این اثر بالاترین نرخ اشیاء حراجی این نگارخانه را به خود اختصاص داد و این اولین بار است که تابلو خطی یک هنرمند معاصر ایرانی به چنین مبلغ بالایی فروخته شده‌است.

محمد احصایی همچنین آثار ارزشمندی به صورت نقش برجسته دارد. در این بخش از فعالیت هنری نیز عنصر اصلی کارهای او همچنان خوشنویسی و بازی خلاقانه با حروف است. معروفترین و محبوبترین آن‌ها نقش برجستهٔ تالار اجتماعات دانشکده الهیات دانشگاه تهران است که در سال ۱۳۵۶ آن را اجرا کرده‌است.

اثری عظیم که در قالب حروف و بازی با حرکت و ترکیب کلمات به بازنمایی حسی شعر عطار در منطق‌الطیر و فراز و فرود سیمرغ پرداخته‌است.

اثر دیگری که احصایی در قالب نقش برجسته آفریده نمای سفارت ایران در ابوظبی است که آنجا نحوهٔ آفرینش هنری به‌کلی با تالار دانشکدهٔ الهیات در تهران فرق دارد و حروف تک‌رنگ بر زمینه‌ای به‌ظاهر کهنه و هندسی و انتزاعی آمده‌اند.

حروفی که هنر خوشنویسی ما را در خطوطی چون ثلث و محقق، هم‌رخداد و مشترک با اعراب می‌کند و علاقهٔ آن‌ها را نیز برمی‌انگیزد.

برخی فعالیت‌ها، مشاغل و تشویق‌ها استاد سید محمد احصایی
۱۳۳۷۱۳۵۷ عضویت رسمی وزارت فرهنگ بعداً وزارت آموزش و پرورش

۱۳۳۹۱۳۴۴ همکاری با مؤسسهٔ پارس و گردونه

۱۳۴۱۱۳۴۴ خوشنویس و مدیر گرافیک سازمان جوانان جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران

۱۳۴۱ تجربه‌های «کاربردی خط» و نخستین تجربه‌ها برای ابداع سبک نقاشیخط

۱۳۴۳۱۳۵۳ گرافیست، خوشنویس، مؤلف، کارشناس هنری و ویراستار سازمان کتاب‌های درسی، نقاش کتاب‌های درسی دبستان و دورهٔ سه‌ساله راهنمایی و کتاب هنر - قسمت خط و خوشنویسی

۱۳۴۵۱۳۷۷ شرکت در مجامع فرهنگی – هنری نمایشگاه‌های فردی و جمعی در ایران و در سال ۱۳۵۱ به‌عنوان نخستین نقاشی برگزیدهٔ سال و چند نوبت به‌عنوان برگزیده در ایران و یکبار در فرانسه.

۱۳۴۹۱۳۷۷ سفرهای متعدد به کشورهای آسیایی، اروپایی و آمریکایی برای مطالعه و تحصیل و شرکت در مجامع هنری و نمایشگاه‌های جمعی و فردی.

۱۳۴۹ آغاز تحقیق و کار در مؤسسه طراحی حروف و کارهای تایپوگرافی در مؤسسهٔ تکنی پروسس نیویورک

۱۳۵۰ آغاز تدریس در رشته گرافیک در دانشکده هنرهای زیبا، دانشگاه تهران و آموزش گرافیسم خط برای نخستین بار

۱۳۵۱ نقاش برگزیده نمایشگاه وزارت فرهنگ و هنر

۱۳۵۴۱۳۵۷ نگارش «نقاشیخط» به سفارش دانشگاه تهران برای دانشکده الهیات و معارف اسلامی و اجرای آن توسط استاد مقصود پاشایی به مساحت چهارصد و پنجاه متر مربع بر سفال نقش برجسته.

۱۳۵۵ دریافت جایزه اول نمایشگاه کانی سورمر

۱۳۵۷ تاکنون عضو رسمی هیئت علمی دانشگاه تهران

۱۳۵۹۱۳۶۱ نگارش پنج قطعه کتیبه به خط محقق برای مسجد الغدیر تهران، نگارش خط نقش‌برجستهٔ کتیبهٔ ایران با اجرا بر روی سفال توسط استاد مقصود پاشایی ورودی موزه ملی ایران، سفارش اجرای ۲۳۰ متر مربع کار سفال نقش برجسته با اجرای استاد مقصود پاشایی برای سفارتخانه ایران در کشور امارات متحده عربی در ابوظبی.

۱۳۶۴۱۳۶۶ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش هنر و شرکت در برنامه‌ریزی دروس خط و گرافیک در شورای عالی انقلاب فرهنگی

۱۳۶۴۱۳۶۷ دو دوره عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران و شورای عالی تعیین شایستگی استادی

۱۳۶۴ نگارش لوگوی سازمان میراث فرهنگی و که توسط استاد مقصود پاشایی به صورت نقش برجسته سفالین اجرا شد و از آن تاریخ تا کنون بر ارگ سازمان میراث فرهنگی در خیابان آزادی تهران نصب گردیده‌است.

۱۳۶۷ عضو شورای عالی هنرهای تجسمی ایران

۱۳۷۵ عضو هیئت امنای انجمن خوشنویسان ایران

۱۳۷۶ عضو هیئت مؤسس انجمن هنرمندان نقاشی ایران

۱۳۷۷۱۳۷۹ عضو شورای عالی انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران

۱۳۸۰۱۳۸۶ شرکت در اغلب فعالیت‌های موزه هنرهای معاصر به عنوان عضو هیئت مشاوران هنری، عضو انتخاب آثار و هیئت داوری‌های متعدد و داوری در بینال‌های نقاشی، گرافیک و جشنواره‌های نقاشی و خوشنویسی جهان اسلام

۱۳۸۲ عضو کمیتهٔ متخصص خبره جهت ارزشیابی هنرمندان خوشنویس

۱۳۸۳ تاکنون عضو افتخاری انجمن هنرمندان نقاش

۱۳۸۳ تاکنون مشاور عالی انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران

۱۳۸۳ عضویت پیوستهٔ فرهنگستان هنر

۱۳۸۳ عضو برگزیدهٔ خطاط ـ گرافیست چهره‌های ماندگار از سوی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

۱۳۸۳۱۳۸۴ عضو شورای ارزشیابی هنرمندان نقاشی ـ گرافیک در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

۱۳۸۳۱۳۸۴ عضو کمیتهٔ نهایی شورای ارزشیابی هنرمندان خوشنویس کشور

۱۳۸۴ دریافت نشان درجه یکم ملی فرهنگ و هنر از رئیس‌جمهور بنا به تصویب هیئت وزیران

5) عباس اخوین، چهره ماندگار هنر خوشنویس
عباس اخوین چهره ماندگار، هنرمند و خوشنویس صاحب نام معاصر است.

وی کتاب‌ها، تابلوها و آثار بسیاری را به زیبایی، دقت و ظرافت نگاشته‌است. عباس اخوین از سال ۱۳۵۹ با کسب درجهٔ استادی از انجمن خوشنویسان ایران تا به امروز در کسوت استادی به تعلیم و تعلم دوستداران خط نستعلیق پرداخته و از او کتاب‌ها و آثار متعددی به چاپ رسیده‌است. وی در نمایشگاه‌های مختلف گروهی و انفرادی در ایران و خارج از کشور شرکت داشته‌است.

عباس اخوین در سال ۱۳۱۶ در مشهد چشم به جهان گشود، از همان ابتدا به هنر خوشنویسی علاقه فراوانی داشت و در دوران تحصیل با شور و اشتیاقی فراوان به تمرین و نوشتن خط می‌پرداخت؛ به گونه‌ای که این استعداد ذاتی وی را از دیگران متمایز کرد. در سال چهارم دبیرستان به همراه خانواده به تهران مهاجرت کرده و بعد از اتمام تحصیلات در دبیرستان، در رشتهٔ شیمی دانشگاه پذیرفته شد و به ادامه تحصیل پرداخت.

او با علاقه‌ای وافر و بدون داشتن استاد به نوشتن خط می‌پرداخت. بعد از اتمام تحصیلات، نزد علی آقاحسینی که خود از شاگردان عماد الکتاب بود، تعلیم خط نستعلیق گرفت. اخوین بعد از گذشت دو سال استفاده از محضر این استاد، خوشنویسی را به حد کمال فرا گرفته و به خطوط اساتیدی چون عماد الکتاب، کلهر و به ویژه میر عماد حسنی علاقه‌مند شد و به مشق نظری و قلمی از روی خطوط این استادان پرداخت. در سال ۱۳۵۹ استادانی همچون علی اکبر کاوه، حسن میرخانی، حسین میرخانی و ابراهیم بوذری گواهینامه استادی را با کسب بیشترین امتیاز به او اعطا کردند.

فعالیت‌های هنری عباس اخوین
اخوین در سال‌های ۱۳۳۸ و ۱۳۳۹ به عنوان خطاط در روزنامه کیهان فعالیت کرد و سپس در سال ۱۳۵۸ به عنوان استاد و عضو هیئت تخصصی گزینش مرحله استادی و نیز عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران مشغول فعالیت شد.

او از معدود استادانیست که از سال ۱۳۳۷ تنها به هنر خوشنویسی به صورت کاملاً حرفه‌ای مشغول می‌باشد. او در حال حاضر عضو هیئت ارزشیابی هنری وزارت ارشاد است که درجات هنری ۵ تا ۱ را به خوشنویسان اعطا می‌کنند. لازم است ذکر شود که گواهی درجه ۲ معادل فوق لیسانس و درجه ۱ معادل دکتری محسوب می‌شود.

اخوین در سال ۱۳۷۱ مرکز کتابت و تعلیم ایران را تأسیس نمود و به همراه تعدادی از مدرسان انجمن خوش نویسان ایران که از شاگردان او هستند، مشغول تدریس خوش‌نویسی خطوط نستعلیق، شکسته و تذهیب می‌باشد.

وی کتابت نستعلیق را به اوج خود رسانده‌است، خط نستعلیق او در نرم‌ افزار خوش‌ نویسی کلک، پیاده‌سازی شده‌ است و به عنوان خط مرجع پارسی در کتاب‌های درسی مدارس به کار رفته‌است.

اخوین در بین خوشنویسان معاصر، با سبکی بی بدیل و منحصر بفرد، مروج شیوهٔ قدما می‌باشد.

وی در طول فعالیت حرفه‌ای خود شاگردان بسیاری را آموزش داده که از نام آوران خط نستعلیق و استادان بنام در این وادی می‌باشند. وی در سال ۱۳۸۹ به عنوان چهرهٔ ماندگار در رشتهٔ خوشنویسی معرفی گردید.

اخوین در مدت ۵۰ سال کار خوشنویسی، کتاب‌های زیادی را برای استفاده علاقه‌مندان به چاپ رسانده که غالب آن‌ها به دلیل تقاضای زیاد نایاب است.

کتاب‌هایی که قبل از انقلاب اسلامی به چاپ رسیده‌است عبارتند از:
گنجینه معرفت، پویه، رها، کتاب ارث، التفاصیل، عجایب الحکایات.

کتاب‌هایی که بعد از انقلاب به چاپ رسیده‌است عبارتند از:
سرمشق‌های نستعلیق در ۳ جلد، یک عمر نستعلیق و مرقع آن، مرقع بحر عشق، یادنامه نمایشگاه خط، گزیده سخنان خواجه عبدالله انصاری، رباعیات اوحدالدین کرمانی، پیام غدیر، دیوان حافظ همراه با نقاشی‌های محمود فرشچیان که بیش از ده نوبت به چاپ رسیده‌است. 

رباعیات خیام در دو نوبت، در نوبت اول ۹۵ چلیپا با مینیاتورهای جلالی سوسن آبادی و نیز در نوبت دوم ۱۲۵ چلیپا با تذهیب‌های جداگانه به چاپ رسیده که اثری بسیار نفیس می‌باشد، مرقع زلف دلبر، کتاب سر زلف خط به مناسبت چهارصدمین سال صدرنشینی میرعماد الحسنی در سال ۱۳۸۳ به ابتکار و هزینه مرکز کتابت و تعلیم ایران، کتابت دیوان حافظ برای بار دوم در سال ۱۳۸۶ و در نهایت دفتر اول مثنوی، از آثار ماندگار و ارزشمند به خط عباس اخوین می‌باشند.

نمایشگاه‌های داخلی و خارجی عباس اخوین
برگزاری نمایشگاه‌های متعدد در داخل و خارج از کشور از دیگر فعالیت‌های اوست.

نمایشگاه‌های داخلی:
تهران: حسینیه ارشاد به اتفاق ۱۹ تن از شاگردان مدرس ایشان (۱۳۶۸)

تهران: مرکز کتابت و تعلیم ایران به مناسبت افتتاح این مرکز (۱۳۷۲)

کرمان: (۱۳۷۵)

تهران: نگارخانه سیحون (۱۳۷۸)

تهران: نگارخانه فرنویاد به اتفاق ۵ تن از شاگردان مدرس (۱۳۷۹)

شیراز: (۱۳۸۰)

تهران: تالار آبی مجتمع فرهنگی هنری کاخ نیاوران با ۱۶۳ تابلو (۱۳۸۰)

تهران: نگارستان خط (۱۳۸۱)

تهران: به مناسبت بزرگداشت چهارصدمین سال صدر نشینی میرعماد در کاخ سعد آباد، موزه میرعماد، موزه رضا عباسی، نگارخانه نیاکان با شرکت ۱۰۵ خوشنویس از سراسر کشور به کوشش مرکز کتابت و تعلیم ایران در سال (۱۳۸۳)

مشهد: نگارخانه رضوان به دعوت آستان قدس رضوی (۱۳۸۵) این نگارخانه وابسته به مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی، در این نمایشگاه ۶۳ اثر از تابلوهای او از کتابت تا قلم شش دانگ به نمایش گذاشته شد.

تهران: نمایشگاه قرآنی و تذهیب در نگارخانه شمس به همراه ۲۹ نفر خوشنویس و مذهب خانم (۱۳۸۵)

کرمان و بم: (۱۳۸۵)

اسلامشهر: نمایشگاه استاد اخوین به همراه مدرسان مرکز کتابت به مناسبت سال پیامبر اعظم (۱۳۸۵)

اصفهان: شرکت در جشنواره بین‌المللی هنر نبوی به اتفاق مدرسان مرکز کتابت با ۳۰ تابلو (۱۳۸۵)

تهران: برگزاری جشنواره عاشورا با مشارکت مرکز کتابت و تعلیم ایران با ۸۵ تابلو (۱۳۸۵)

تهران: نمایشگاه طایر قدس در فرهنگسرای اقوام با ۴۳ تابلو از اخوین و مدرسان مرکز کتابت و تعلیم ایران (۱۳۸۶)

نمایشگاه‌های انفرادی خارج از کشور:
سوریه: (۱۳۶۹)

لبنان: (۱۳۶۹)

کویت: (۱۳۷۷)

دبی: (۱۳۸۵)

6) کیخسرو خروش،  خوشنویس و نقاش معاصر
کیخسرو خروش (زادهٔ ۱۳۲۰، تهران) خوشنویس و نقاش ایرانی و از چهره‌های ماندگار این هنر است. او در پنجمین همایش چهره‌های ماندگار در سال ۱۳۸۴ به عنوان چهرهٔ ماندگار رشته خوشنویسی برگزیده شده‌است.

کیخسرو خروش در اردیبهشت ماه سال ۱۳۲۰ در تهران به‌دنیا آمد و در خانواده‌ای ادب دوست رشد نمود. در سال تحصیلی ۴۰-۴۱ با کسب رتبه اول کنکور وارد دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد.سپس در سال ۴۵ باز هم با کسب رتبه نخست دانشگاه هنر را به پایان رسانید.

هم زمان در آموزشگاه آزاد خوشنویسی انجمن خوشنویسان ایران به درک محضر استادالاساتید سیدحسین میرخانی معمار انجمن خوشنویسان نائل گردید و به عنوان اولین دارندهٔ مدرک ممتاز انجمن خوشنویسان ایران شناخته شد.

در سال ۱۳۵۴ شمسی موفق به اخذ مدرک استادی و سال ۱۳۵۸ صاحب مدرک استاد ارشد انجمن خوشنویسان ایران شد.

سال‌ها ممارست در هنر خوشنویسی منجر به کتابت بیش از ۳۵ جلد از آثار ارزشمند ادبی و هنری و عرفانی ایران نظیر دیوان حافظ، فرمان علی بن ابی‌طالب به مالک اشتر، وصیت‌نامه امام خمینی، خسرو و شیرین نظامی، چهار مقاله نظامی عروضی و مثنوی پیر و جوان و .... گردید.

او از بزرگترین استادان خط نستعلیق معاصر است و آثار خوشنویسی او در دهه‌های گذشته مورد اقبال خاص و عام بوده‌است.

این چهره ماندگار ایران که صاحب درجه یک هنری است؛ در هنر نقاشی محضر استاد علی‌محمد حیدریان که مهمترین حاصل مکتب کمال‌ الملک بود، را درک و با آموزه‌های وی میراث داری این امانت گرانقدر را تاکنون بر عهده گرفته و با افزوده‌های بسیار تا به عصر امروز رسانده است او در دانشکده هنر هم دوره ی آیدین آغداشلو و عباس کیارستمی بوده و به گفته ی آنان به همکلاسی‌های خود در نقاشی کمک می‌کرده‌ است.

شناخت و مهارت و قدرت اجرایی در چهره‌سازی و ترکیب بندی او از رنگ در طبیعت‌سازی ایرانی، باعث شده تا با حس شگفت انگیزه ایشان از جوهر باطن نقاشی واقع گرا، استاد خروش را مهمترین نقاش واقع گرای ایرانی درعصر حاضر بدانند، انسانی که به تمام معنا می‌توان او را یک هنرمند واقعی و اصیل دانست. وی در حال حاضر در گالری خود ( گالری خروش ) مشغول به فعالیت می‌باشد.

7) محمد سلحشور چهره ماندگار خوشنویسی معاصر ایرانی
محمد سلحشور (زادهٔ ۱۳۱۱، تهران) خوشنویس ایرانی و از چهره‌های ماندگار این هنر است.

محمد سلحشور در سال ۱۳۱۱ در تهران به‌دنیا آمد. خوشنویسی را نزد استاد حسن زرین خط شروع کرد و سپس از محضر استاد سیدحسین میرخانی و استاد علی‌اکبر کاوه بهره جست.

در سال ۱۳۶۴ دکترای درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد.

او تاکنون آثارش را در نمایشگاه‌های متعددی در فرانسه، انگلستان، پاکستان، هندوستان، کویت، الجزایر، امارات و… به نمایش گذاشته و بارها مورد تقدیر و ستایش مراکز معتبر هنری قرار گرفته‌است.

وی که از سال ۱۳۲۹ خوشنویسی را در محضر استادان برجسته‌ای چون حسین میرخانی، حسن زرین خط و علی اکبر کاوه فراگرفته در سال ۱۳۳۳ خوشنویسی کتاب‌های درسی دوم و سوم دبستان را و سال ۱۳۶۲ خوشنویسی کتاب‌های سوم و چهارم دبیرستان ادامه داد و ۳۰ کتاب درسی کشور افغانستان را نیز نوشت.

آثار محمد سلحشور چهره ماندگار خوشنویسی
وی در حدود ده‌هزار صفحه را خوشنویسی کرده که از میان آثارش، نوشته‌های زیر را می‌توان نام برد:

نگارش قسمت‌هایی از دروس قرآن برای مدارس به سفارش دکتر باهنر در سال ۱۳۴۷

نگارش گلچینی از نهج‌البلاغه

۴ بار خوشنویسی غزلیات حافظ

۲ مرتبه خوشنویسی دوبیتی‌های بابا طاهر

۴ مرتبه خوشنویسی رباعیات عمرخیام نیشابوری

نگارش اشعار سعدی، هاتف اصفهانی، صائب تبریزی و…

8) جلیل رسولى چهرهٔ ماندگار خوشنویسی ایرانی
محمد جلیل رسولی (زاده ۴ مهر ۱۳۲۶) چهرهٔ ماندگار خوشنویسی ایرانی است که در شهر همدان متولد شد.

او همزمان با شروع تحصیلاتش در عرصه هنر خوشنویسی فعال گردیده و در زمینه نقاشی‌خط آثاری را ارائه کرده‌است.

رسولی از شاگردان سیدحسن میرخانی است.

آثار متعددی از وی در داخل و خارج از ایران به نمایش گذاشته شده‌است.

از فعالیت‌های شاخص وی، تولید «نام نوشت» فیلم محمد، ساختهٔ مجید مجیدی، و همچنین خوشنویسی بیتی از فردوسی نقش بسته بر پشت اسکناس پنج هزار تومانی را می‌توان نام برد.

این هنرمند خوشنویس دارنده نشان درجه یک هنری می‌باشد و در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهره ماندگار خطاطی برگزیده شده‌است.بزرگداشت وی در سال ۱۳۹۳ برگزار شد.

زندگی محمد جلیل رسولی
محمد جلیل رسولی در ۴ مهر سال ۱۳۲۶ زاده شد. تحصیلات ابتدایی را در شهر همدان به پایان رساند و در سال ۱۳۳۵ همراه با خانواده به تهران مهاجرت کرد و تحصیلات متوسطه خویش را در تهران ادامه داد.

او که از سال ۱۳۳۲ در همدان در زمینه خوشنویسی فعالیتش را آغاز کرده بود؛ از سال ۱۳۴۷ با سیدحسن میرخانی آشنا شد و تا سال ۱۳۵۱ در نزد او به یادگیری خطاطی پرداخت و از شاگردان موفق میرخانی شد.

رسولی در ارتباط با رشته نقاشی‌خط نیز تجربیاتی داشته و در این شاخه نیز فعال بوده‌است. آثار نقاشی‌خط جلیل رسولی در داخل و خارج از کشور بارها در نمایشگاه‌های مختلفی برگزار شده و مورد بازدید مخاطبان خارجی و داخلی قرار گرفته‌است.

یکی از مهم‌ترین موضوعات آثار جلیل رسولی آیات قرآنی است.

تابلوی معروف خوشنویسی «ان الحسین مصباح الهدی و سفینة النجاة» از آثار هنری برجسته او با موضوع عاشورا و حسین بن علی است.

آثار ارزشمند جلیل رسولی
او درطول سال‌های فعالیت هنری‌اش آثار گوناگونی را خلق کرده است. تعدادی از این آثارش عبارتند از:

کتابت «داستان فرود» از «شاهنامه فردوسی»

کتابت «نهج البلاغه» و مجموعه آثار زیر:

جان جانان

چهار فصل

یادگار عشق

مرقع باغ سبز

مرقع یادگار

نام نوشت فیلم محمد (لوگوتایپ فیلم محمد رسول الله)

نام نوشت فیلم محمد رسول‌الله اثر جلیل رسولی(لوگوتایپ فیلم محمد رسول الله)
وی دربارهٔ چگونگی ایجاد نام نوشت فیلم محمد گفت: «پس از مدتی یک محمد رسول‌الله گرافیکی نوشتم که به نظرم کار خوب و متفاوتی بود و از آثاری که داوری کرده بودیم نیز قوی‌تر آمد اما بعد از آنکه چند روز به این اثر فقط نگاه می‌کردم به این نتیجه رسیدم که از جنس فیلم نیست و با وجود آنکه نام‌نوشت خوبی است اما نمی‌تواند پیام فیلم را منتقل کند.

وی ادامه داد: در نهایت به خود پیامبر توسل کردم و ناخودآگاه یک مرکب قهوه‌ای رنگ را جلوی خودم گذاشتم و با انگشت اشاره‌ام شروع به نوشتن کردم که برای اولین بار در تمام طول خوشنویسی‌ام این شیوه را اجرا می‌کردم.

در هنگام نوشتن ابتدا انگشتم به لرزش افتاد که برای خودم هم تعجب‌ برانگیز بود چرا که من به قدرت دست مشهور بودم اما بعد از مدتی تمام تنم به لرزش افتاد و متوجه شدم کاری که دارم انجام می‌دهم درست است و با اتمام آن به آرامش رسیدم.

آقای رسولی در خاتمه گفت: برای من باعث افتخار است که اسم‌نوشت(لوگو فیلم محمد رسول الله) من بر پیشانی این فیلم نقش خواهد بست و مطمئن هستم فیلم محمد رسول‌الله در جهان اسلام باعث افتخار خواهد شد.»

9) یدالله کابلى خوانسارى،  شکسته نویس و خوشنویس معاصر ایران
یدالله کابلی خوانساری (متولد ۱۳۲۸ هجری شمسی در خوانسار) شکسته نویس و خوشنویس معاصر ایرانی است.

یدالله کابلی خوانساری عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران و دارنده اولین گواهینامه استادی و درجه یک هنری در خط شکسته معاصر است. وی در ششمین همایش چهره‌های ماندگار در سال ۱۳۸۵، یکی از برگزیدگان بود.

از ابتکارات کابلی خوانساری ابداع کلید خط شکسته معاصر ایران و نیز ابداع قطعه پردازی با ترکیب بندی مختلف قلم از غبار تا جلی در صفحه‌است، به‌طوری‌که هر قطعه‌ای فرم و فضا و ترکیبی خاص خود را پیدا می‌کند. این در حالی است که شکسته‌نویسان پیش از او در ترکیب بندی‌ها بیشتر از غبار و ریز و غالباً از یک قلم استفاده می‌کردند.

کابلی در زمره خوش‌نویسانی است که توفیق و تعالی را تنها در خلاقیت و فردیت و تشخیص هنری بدعت‌ها می‌داند و تقلید و تکرار مدام را امری عبث.

از او بیش از ۳۳ نمایشگاه‌ انفرادی متعدد در ایران و کشورهای اروپایی و آسیایی و ایالت‌های مختلف آمریکا و کانادا برگزار شده‌است.

زندگی‌ یدالله کابلی خوانساری
یدالله کابلی در سال ۱۳۲۹ خورشیدی در شهر خوانسار در استان اصفهان به دنیا آمد و از یک سالگی ساکن تهران گشته.

هنر نیاکان او خراطی و ساخت ابزار چوبی هنری بوده‌است.

وی فعالیت‌های رسمی خوشنویسی خود را از سال ۱۳۴۶ آغاز نمود.

او خط نستعلیق را حدود سه سال در نزد سید حسن میرخانی آموخت.

در خط شکسته هیچ استادی نداشته و بنا به گفته خودش، در آن زمان تنها با دیدار آثار استادان در موزه‌ها و یا از رونویسی عکس‌های قاجاری نسخه‌های خط شکسته و یا نمونه‌هایی که هر از چند گاهی در نشریات چاپ می‌شد، مشق می‌نمود و تعلیم می‌گرفت اما همین موارد محدود نظر تعلیمی ایشان را تأمین می نمود تا اینکه بعد از فارغ‌التحصیل شدن با راه اندازی دوباره کلاس تعلیم و آموزش بعد از سید گلستانه تصمیم به احیای این خط گرفت و برای گسترش این هنر زیبا در سال ۱۳۵۸ اقدام به چاپ کتاب شکسته خوانی و شکسته‌نویسی نمود که به بررسی آثار برجای مانده از اساتیدی نظیر درویش عبدالمجید طالقانی، میرزا کوچک اصفهانی، میرزا غلامرضا و سید گلستانه می‌پردازد.

استاد کابلی از سال ۱۳۵۰ با راه اندازی آموزش و تعلیم خط شکسته تحول بزرگی را در دوران معاصر رقم زد.

ایشان نقش بسیار تأثیرگذاری در احیاء دوباره خط شکسته معاصر داشته و با ارائه پنج جلد کتاب آموزشی شکسته‌نویسی و شکسته خوانی، سماع قلم، کلک شیدایی، شکسته پیوسته و دوبیتی‌های بابا طاهر و هشت جلد کتاب آثار نمایشگاهی همچون محراب خیال، باغ نظر، نقش شوق، مجموعه منحنی عشق، دولت قرآن، آیینه ادراک، دیوان حافظ و مجموعه سماع در سماع در چهار دهه گذشته نقش مهمی در ارتقاء کیفیت آموزشی این هنر ایفا نموده‌اند.

ایشان همچنین به تربیت هنرمندان و شاگردان بسیاری همت گماشته‌اند که امروزه در شمار استادان به نام این قلم هستند.

استاد کابلی در سال ۱۳۶۸ اولین گواهی نامه استادی خط شکسته انجمن خوشنویسان ایران را دریافت کرد. وی از سال ۱۳۵۷ عضو شورای عالی ارزشیابی هنری مرحله استادی انجمن خوشنویسان ایران و شورای‌ عالی ارزشیابی وزارت ارشاد و میراث فرهنگی کشور می‌باشد. وی در سال ۱۳۸۵ به عنوان چهره ماندگار خوشنویسی ایران برگزیده شد.

او تاکنون در کشورهای مختلف نظیر انگلستان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، پاکستان، امارات متحده عربی، ترکمنستان، کویت، روسیه و همچنین در دانشگاه‌های معتبر ایالات متحده آمریکا و کانادا نمایشگاه‌های انفرادی برگزار کرده‌است.

کابلی در جشنواره جهانی مولانا در هالیوود نیز شرکت داشت و نمایشگاهی بر پا نمود.

او تاکنون در چند دانشگاه خارجی از جمله دانشگاه‌های آکسفورد، جرج واشنگتن، هاروارد، کالیفرنیا، لس‌آنجلس، کلمبیا، SFU، ونکور، مونترال و همچنین در پارلمان کانادا و در جشنواره جهانی مسکو - سن پترزبورگ به ارائه سخنرانی پرداخته است.

کتاب‌های منتشر شده از استاد کابلی خوانساری
کابلی تاکنون بیش از ۱۳ کتاب منتشر کرده‌است که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

شکسته خوانی و شکسته نویسی کتاب راهنما برای خط شکسته ۱۹۸۲

سماع قلم، مجموعه آموزشی در ترکیب‌نویسی خط شکسته نستعلیق

کلک شیدائی، خط شکسته به روش نسج و متقاطع ۱۹۹۰

باغ نظر، مجموعه کارهای انتخابی خط شکسته ۱۹۹۰

محراب خیال، مجموعه از کارهای انتخابی ۱۹۸۹

دوبیتی‌های باباطاهر، ۱۹۹۲

نقش شوق، مجموعه از کارهای انتخابی ۱۹۹۴

منحنی عشق، مجموعه کارهای انتخابی ۱۹۹۵

دولت قرآن، مجموعه نمایشگاه ملی ۱۹۹۷

شکسته پیوسته، آموزش شکسته نستعلیق دوره فوق ممتاز

مرقع گلرخ،گلچینی از آثار نمایشگاهی و مرقعات خط شکسته

سماع در سماع، مجموعه آثار نمایشگاهی ۲۰۱۶

آیینه ادراک

دیوان حافظ

آثار درباره یدالله کابلی خوانساری
فیلم مستند شکسته پیوسته گزارش مستندی از زندگی استاد کابلی ساخته محمود یارمحمدلو.

فیلم مستند اختران مستندی در امر آموزش خط شکسته.

فیلم مستند دیدار آشنا مستند هنری دربارهٔ توسعه و ترویج خط شکسته.

فیلم مستند دیار آشنا گزارش فرهنگی هنری برای خارج از کشور.

10) فتحعلى واشقانى فراهانى، صاحب‌ نام معاصر خط نستعلیق
فتحعلی واشقانی فراهانی (زاده ۴ بهمن ۱۳۰۹ – درگذشته ۱۳ آبان ۱۳۹۱) خوشنویس صاحب‌نام معاصر در خط نستعلیق و اولین مدرس انجمن خوشنویسان ایران است.

فتحعلی واشقانی طی سال‌ها در کنار استادان دیگر جزو هیئت داوران انجمن خوشنویسان ایران در زمینه خط نستعلیق بوده‌است. وی همچنین به عنوان مربی و معلم خط نستعلیق در کلاس‌های انجمن خوشنویسان ایران از سال ۱۳۴۶ نیز فعالیت کرده‌است و از بنیانگذاران انجمن خوشنویسان استان مرکزی است که از بدو تأسیس تا کنون، این همکاری ادامه داشته‌است.

وی شاگرد استادان سیدحسین میرخانی و سیدحسن میرخانی است. به یاد او امروزه بلواری در شهر اراک با نصب سردیس ایشان در ابتدای این بلوار و خیابانی در شهرفرمهین به نام استاد واشقانی نامگذاری شده است.

فتحعلی واشقانی در سال ۱۳۰۹ در روستای واشقان از توابع فراهان استان مرکزی متولد شد. دراوان کودکی نخست به فراگیری قرآن و تحصیلات مکتبی و تمرین خوشنویسی پرداخت. اولین استادش در خط، میرزا ذبیح‌الله واشقانی بود که اولین سرمشق را بر لوح چوبی با عبارت «اول کارها به نام خدا» تعلیم کرد.

وی در سال ۱۳۳۵ به تهران مهاجرت کرد و در کلاس استادان بزرگی همچون سیدحسین و سیدحسن میرخانی شرکت نمود و مراحل رشد در خوشنویسی را طی کرد.

انجمن خوشنویسان ایران در سال ۱۳۴۳ او را به عنوان اولین مدرس خود انتخاب نمود و بسیاری از شاگردان ایشان هم‌اکنون در انجمن خوشنویسان ایران به عنوان مدرس فعالیت می‌کنند. او در سال ۱۳۵۹ به تشخیص استادان سیدحسن و سیدحسین میرخانی، علی اکبر کاوه و ابراهیم بوذری به درجهٔ استادی رسید.

وی در سال ۱۳۶۷ به استناد آثار قلمی و نمایشگاه و فعالیت فرهنگی هنری که از وی به جا مانده بودگواهینامه درجه یک هنری که معادل مدرک دکتری است را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. استاد ضمن برگزاری کلاس‌های آموزشی به تأسیس انجمن خوشنویسان در شهرهای اراک، فراهان، تفرش، آشتیان، ساوه، مامونیه، دلیجان، محلات، خمین، شازند، کمیجان، خنج، اوز، گراش، لار، لامر و بستک اهتمام ورزید.

او در سال ۱۳۷۱ به‌عنوان نماینده ایران برای اشاعه هنر خوشنویسی به کشور یمن رفت و در سال ۱۳۷۵ نیز به همراه سایر استادان به کشور جمهوری آذربایجان سفر کرد. وی در سال ۱۳۷۵ از ریاست جمهوری وقت جناب اکبر هاشمی رفسنجانی لوح تقدیر دریافت کرد.

فتحعلی واشقانی فراهانی مدتها از بیماری سرطان ریه و سرطان مثانه رنج می‌برد و سرانجام در روز ۱۳ آبان ۱۳۹۱ ساعت ۱۷:۳۰ بر اثر پیشرفت بیماری سرطان در سن ۸۲ سالگی درگذشت. پیکر وی در روز ۱۶ آبان در روستای واشقان به خاک سپرده شد.

آثار گران بهای استاد فتحعلی واشقانی فراهانی
تاکنون کتاب‌های زیر به خط فتحعلی واشقانی به چاپ رسیده‌است:
ترجمه قرآن مجید
جلی قلم
کلک مشکین
آیت مهر
دیوان حافظ
مشق مشکین

11) استاد حبیب‌الله فضائلی روحانی و شاعر و خوشنویس برجسته معاصر
حبیب‌الله فضائلی(۱۳۰۱-۱۳۷۶ش) روحانی، خوشنویس، شاعر، کاتب و پژوهشگر. وی شعبه انجمن خوشنویسان ایران را در اصفهان تأسیس کرد. اطلس خط، قرآن کریم به کتابت فضائلی، گنجینة الاسرار و قصائد عمان سامانی از آثار اوست. قبل از انقلاب اسلامی ایران، اطلس خط به عنوان کتاب سال ایران برگزیده شد.

حبیب الله فضائلی ۱۲ اردیبهشت سال ۱۳۰۱ش در سمیرم متولد شد. وی در سیزده‌سالگی پدرش محمدابراهیم را از دست داد و مسؤولیت خانواده بر روی دوش او قرار گرفت. در سال ۱۳۲۵ش به اصفهان رفت و در مدرسه درکوشک اقامت گزیده و به تحصیل علوم دینی در حوزه علمیه پرداخت.

از استادان او می‌توان به حاج آقا سیداحمد مقدس، شیخ عباسعلی ادیب، سیدحسن مدرس هاشمی، ملا حسینعلی صدیقین، محمدباقر زند کرمانی، آقافخر کلباسی، آقا جمال‌الدین خوانساری و سید عبدالحسین طیب اشاره کرد.

در سال ۱۳۳۱ش در اصفهان ازدواج کرد. دو فرزند پسر به نام احمد و مهدی و دو فرزند دختر به نام زهرا و طاهره حاصل این ازدواج بودند.

او در دوره شبانه به تحصیل علوم جدید پرداخت و در سال ۱۳۳۳ش دیپلم گرفت و زبان عربی، تعلیمات دینی و هنر خوشنویسی را در مدرسه‌ها تدریس کرد. مدتی نیز در در دانشکده ادبیات دانشگاه اصفهان رشته زبان و ادبیات فارسی را پی گرفت تا اینکه به سال ۱۳۴۰ش لیسانس خود در این رشته را دریافت کرد.

فضائلی پس از مدتی مبارزه با سرطان، در ۱۳ آبان سال ۱۳۷۶ش درگذشت.

مزار او در قطعه نام‌آوران باغ رضوان اصفهان قرار دارد.

خوشنویسی برجسته
خوشنویسی یک هنر موروثی در خانواده فضائلی بود که آن را نزد پدر فراگرفته بود و این هنر را در اصفهان دنبال کرد.

از میر محمد مهدی خلیقی‌پور، علی اکبر کاوه و حسن زرین خط مشق گرفت تا اینکه موفق به دریافت گواهینامه از استاد کاوه و از هنرستان هنرهای زیبا شد.

او همچنین به مشق کردن از روی کتیبه‌های آثار تاریخی اصفهان و سنگ مزارهای تخت فولاد پرداخت و در نگارش هفت خط توانایی یافت، و به ویژه در نسخ و ثلث به استادی رسید.

وی در سال ۱۳۴۸ش شعبه انجمن خوشنویسان ایران را در اصفهان پایه‌گذاری کرد و سرپرستی آن را به عهده گرفت. در سال ۱۳۵۸ش از خدمت آموزش و پرورش بازنشسته شد.

در این سال‌ها کتیبه‌های حرم امام رضا(علیه السلام) در مشهد، حرم حضرت زینب(سلام الله علیها) و حرم حضرت رقیه در سوریه، حرم عسکریین، حرم امام حسین(علیه السلام)، مسجد‌ها و حسینیه‌های اصفهان، شیراز، اهواز و تهران به قلم او نگارش یافت و نمایشگاه‌هایی از خط او در داخل و خارج کشور برپا شد.

اساتید
اساتید علوم دینی:
سیداحمد مقدّس.
شیخ عباسعلی ادیب.
حاج آقافخر کلباسی.
سید عبدالحسین طیب.
محمدباقر زند کرمانی.
ملا حسینعلی صِدّیقین.
سیدحسن مُدرِّس هاشمی.
آقا جمال الدین خوانساری.

اساتید خوشنویسی
محمدابراهیم فضائلی.
میر محمدمهدی خلیقی‌پور.
حسن زرین‌خط.
علی‌اکبر کاوه.

آثار برجسته استاد حبیب الله فضائلی
اطلس خط (تحقیق در خطوط اسلامی): دانشنامه خوشنویسی و شرح کامل تاریخ انواع خط، شیوه‌ها و مشاهیر خوشنویسی است. که در طول بیست سال به اتمام رسیده است.

تعلیم خط (در قواعد خطوط اسلامی): کتاب حاضر، بخش دوم اطلس خط است که در طول پنج سال آماده شده است.

ابرقو در رابطه با داستان اصحاب رس و زمان و مکان احتمالی آن‌ها: زمانی که یکی از دوستان ایشان به ذکر آثاری از ابرقو اشاره کرد، عزم سفر کرد، و با دیدن آن آثار از نزدیک، و تطبیق آن‌ها با خطبه حضرت علی در نهج البلاغه در مورد اصحاب رَسّ، این کتاب را نگاشت.

مردآفرین روزگار، حضرت زینب(سلام الله علیها): این کار پس از بازگشت از سفر زیارتی سوریه انجام پذیرفته، و متن کتاب نیز با کتابت و خوشنویسی او است.

قرآن کریم با کتابت فضائلی به خط نسخ شیوه ایرانی، با ترجمه فارسی عبدالمحمد آیتی.

سوره یس به خط ثلث بر روی صفحاتی از طلا که در در حرم امام رضا(علیه اسلام) دیده می‌شود.

گنجینة الاسرار و قصائد عمان سامانی، با تحلیل و کتابت استاد به خط نستعلیق.

سرمشق‌های چلیپای نستعلیق.

آیه نور یا گنج حقیقی.

بوستان هنر خط.

شناخت قرآن.

دیوان اشعار.

نمونه‌ای از شعر فضائلی در رثای امام حسین(علیه اسلام)
ای دیده خون ببار که وقت عزا رسید
هنگامه مصیبت آل عبــــــــا رسیـد
گر چشم دهر خوشه پروین بِیَفـــشُرَد
باشد روا که زلزله در ماسِوا رسیـــــد
در سیلِ خون تپید جگر گوشه رســول
آه و فغان به چرخ از این ماجرا رسیـد

12) سید محمد حسینی موحد استاد برجسته معاصر ثلث ایرانی

نام : محمد و نام خانوادگی : حسینی موحد. تاریخ تولد : 1337
 
سید محمد حسینی موحد در سال 1337 در شهر قم دیده به جهان گشود.

پس از آن‌که او تحصیلات خود را در قم و تهران به پایان رساند، به مدّت 19 سال در قم و تهران به تعلیم هنرجویان در خطوط نسخ نستعلیق و ثلث پرداخت.

در این مدت آثاری از خطوط نسخ و ثلث را در ابعاد کتیبه در اماکن مذهبی و فرهنگی از خود به جا گذاشته که نشان دهندة تبحر و توانایی او در این زمینه است.

از آثارش می‌توان به کتابت کتیبه‌های دهگانه او اشاره کرد:
1.مسجد جمکران
2.مسجد بلال
3.کتابخانه و موزه ملک
4.حرم حضرت عبدالعظیم (علیه السلام)
5.مدرسه فیضیه 6.سردر جامعه الزهراء(سلام الله علیها)
7.حرم حضرت رضا(علیه السلام)
8.لوح مزار حضرت رضا (علیه السلام)
9.ضریح حضرت رضا(علیه السلام)
10.مصلای امام خمینی تهران
11- حرم امیر المومنین
12. حرم کاظمین
13.حرم حضرت زینب همچنین صدها قطعه خوشنویسی به منظور استفاده روی جلد کتاب‌های علمی، فرهنگی، ادبی و دینی و ده‌ها پوستر به مناسبت‌های گوناگون.

او نزد استادان به نام هنر خوشنویسی به فراگیری این هنر پرداخت و در زمینه خط نستعلیق از محضر استاد خروش و در خط نسخ از استاد صمدی کسب فیض کرد. شرکت او در بیشتر نمایشگاه‌های داخلی و خارجی نیز از فعالیت او در این زمینه در سال‌های اخیر خبر می‌دهد.

وی در سال 1376 به دریافت لوح افتخار از دست مبارک ریاست جمهوری اسلامی ایران به عنوان خادم قرآن دست یافت.

درجه هنری: دارای مدرک استادی از انجمن خوشنویسان ایران و درجه یک هنر

استادان: احمد نجفی زنجانی (ثلث)،عبدالصمد صمدی (نسخ) و کیخسرو خروش (نستعلیق)

آثار سید محمد حسینی موحد
اشتغال دائمی در کتیبه نگارگری اماکن مقدسه

بیش از چهار هزار متر کتیبه های آستان قدس رضوی

کتیبه های نجف اشرف

کتیبه های کربلای معلی

کتیبه های دور گنبد حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) و امام جواد (علیه السلام)

کتیبه های مربوط به حرم حضرت عبدالعظیم

کتیبه های مربوط به مسجد جمکران

لوح  مضجع شریف امام رضا (علیه السلام)

مجموعه خطوط ضریح حضرت امام رضا (علیه السلام)

مجموعه خطوط ضریح حضرت امام حسین (علیه السلام) و…

13) علی شیرازی استاد نامی خوشنویسی ایرانی و اسلامی
علی شیرازی (زاده‌ی ۱۳۳۹) خوشنویس اهل ایران است.

شیرازی آموزش خوشنویسی را از ۱۳۵۴ زیر نظر نصرالله معین اصفهانی آغاز کرد و پس از دریافت گواهینامه ممتاز از انجمن خوشنویسان ایران، در محضر غلامحسین امیرخانی، استاد ارشد انجمن خوشنویسان ایران، به صورت حضوری و مکاتبه‌ای تعلیم دید.

سپس مدتی در جایگاه ریاست انجمن خوشنویسان استان اصفهان فعالیت کرد. وی در سال ۱۳۶۷ به تهران مهاجرت کرد و به عضویت شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران درآمد.

علی شیرازی در سال ۱۳۷۸ «گواهینامه استادی» از انجمن خوشنویسان ایران را دریافت کرد و موفقیت‌های بسیاری را به دست آورد که می‌توان به برخی از توفیقات او به شرح ذیل اشاره کرد:
برگزاری ۱۰ دوره کلاس‌های فوق ممتاز خوشنویسی در آتلیه شخصی خود هنرمند در تهران، فرهنگسرای هنر، انجمن خوشنویسان ایران و خانه هنرمندان ایران

برگزاری ۱۹ نمایشگاه انفرادی خوشنویسی در داخل و خارج از کشور

برگزاری بیش از ۱۰ سخنرانی، جلسات پرسش و پاسخ و کلاس‌های کارگاهی

چند مجموعه از آثار هنری ایشان انتشار یافته‌است:
مجموعه «قاصدک»؛ نقاشیخط با وفاداری به خط نستعلیق

مجموعه «دفتر دانایی»؛ گزیده اشعار فردوسی

برگزیده آثار؛ ناشر سازمان فرهنگ و ارتباطات

آثار علی شیرازی در موزه‌ها
آثار علی شیرازی در موزه‌های ایران و جهان عبارت اند از: ۱۰۰ اثر خوشنویسی با قلم کتیبه در موزه امام علی

۴۵ اثر خوشنویسی اهدایی به پادشاهان و روسای کشورهای عضو کنفرانس سران اسلامی به سفارش محمد خاتمی ریاست جمهور وقت ایران در هشتمین اجلاس سران در ۱۳۷۶، تهران

آثاری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران

آثاری در مجموعه شاعر و ادیب عرب، محمد المر، در امارات متحده عربی

آثاری در مجموعه العویس، دبی

آثاری در مجموعه انور قرقاش، دبی

آثاری در مجموعه جمعه الماجد، دبی

آثاری در موزه شارجه

آثاری در موزه قطر (دوحه)

آثاری در مجموعه حسن بن علی آل ثانی، قطر

آثاری در مجموعه محفوظی.

آثاری در موزه قرآن تهران

جوایز استاد علی شیرازی
جایزه اول خوشنویسی کشوری ۱۳۶۴

جایزه اول خوشنویسی کشوری ۱۳۶۵

از نفرات برگزیده اول در جشنواره خوشنویسی جهان اسلام ۱۳۷۶

14) استاد علی رضائیان، استاد خط ایرانی و اسلامی
سال تولد استاد علی رضائیان: 1347، استان محل اقامت: قم

مدرک تحصیلی: لیسانس مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی شریف

رشته هنری تخصصی: خطوط نستعلیق، نسخ و ثلث

اساتید: آقایان عبدالرضایی، موحد و آهنگران

اخذ درجه استادی در خط ثلث، سال 1390

رتبه های کسب شده:
نفر برگزیده جشنواره خوشنویسی جهان اسلام، تهران سال 1376

نفر برگزیده جشنواره خوشنویسی جهان اسلام، تهران سال 1381

نفر برگزیده جشنواره فجر، تهران سال 1374

نفر برگزیده جشنواره بسم الله، تهران سال 1375

آثار منتشر شده:
کتابت دیوان رباعیات ابوسعید ابی الخیر به خط نستعلیق سال 1376

کتابت ترجمه قرآن کریم به خط نستعلیق سال 1382

نمایشگاه ها و اجراهای برجسته:
برپایی نمایشگاه در کشور ترکمنستان سال 1386

برپایی نمایشگاه در کشور سوریه سال 1389

شرکت در نمایشگاه های جمعی داخلی و خارجی از سال 1363 تاکنون

سوابق مدیریتی و فعالیت های جانبی:
مسئول انجمن خوشنویسان قم در سال های 84 تا 86

معاون فرهنگی مناطق 16 و 19 (سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران)  سال 1385

داوری جشنواره خوشنویسی فجر سال 1392

بیش از 50 اجرای تلویزیونی با عناوین آینه جام و روز خدا 1386 تا 1388

15) عباسعلی صحافی مقدم، هنرمند خوش‌نویس معاصر ایران
عباسعلی صحافی مقدم (زادهٔ ۱۳۴۰ خورشیدی، در قوچان - خراسان رضوی) هنرمند خوش‌نویس معاصر ایرانی است.

عباسعلی صحافی مقدم متولد سال ۱۳۴۰ شهرستان قوچان، خراسان رضوی، از استادان معاصر خوشنویسی ایران است.

وی برای تحصیلات عالیه در رشته پزشکی به تهران رفت و مدرک استادی خوشنویسی خود را نزد استادان غلامحسین امیرخانی، یدالله کابلی (شکسته نستعلیق) و و محمد حیدری امیر احمد فلسفی دریافت کرد.

از جمله فعالیت‌های اجرای وی تأسیس انجمن خوشنویسان شیروان، عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران و عضو شورای شعبه انجمن خوشنویسان مشهد و از سال ۱۳۸۹ سمت قائم مقامی شورای عالی انجمن خوش‌نویسان ایران را بر عهده دارد.

نمایشگاه‌های انفرادی بسیاری در شهرهای مشهد، قوچان، شیروان، لاهور پاکستان، آلماتی(بزرگ‌ترین شهر قزاقستان)، بیشکک قرقیزستان، کوالالامپور مالزی برگزار کرده است.

تألیف عباسعلی صحافی مقدم
لطایف شکسته نگاری.

مجموعه سیاه مشق.

مجموعه سطر.

خوش‌نویسی عباسعلی صحافی مقدم
کتابت رباعیات ابوسعید ابوالخیر.

ترجیع‌بندهای هاتف اصفهانی.

گزیده حافظ.

ده‌ها عنوان دیگر …

16) مجید چیز فهم دانشمندیان، رئیس انجمن خوشنویسان شیراز
مجید چیزفهم دانشمندیان (زاده ۱۳۳۵ - شیراز) رئیس انجمن خوشنویسان شیراز و دارای نشان درجه یک هنری در رشته خوشنویسی است.

مجید چیزفهم دانشمندیان در سال ۱۳۳۵ در شیراز متولد شد. او همزمان با اخذ مدرک دیپلم رشته برق قدرت از هنرستان نمازی شیراز در سال ۱۳۵۱ فراگیری هنر خوشنویسی را نیز نزد استاد حمید دیرین آغاز کرد. او تحصیلات دانشگاهی خود را در در رشته برق قدرت ادامه داد و در سال ۱۳۷۱ از مرکز آموزش عالی فنی مهندسی شهید با هنر شیراز لیسانس گرفت.

چیزفهم دانشمندیان پس از فراگیری خط نستعلیق نزد استاد دیرین در سال ۱۳۶۰ با موافقت او به تدریس و آموزش این خط در شیراز پرداخت. او سپس یادگیری خط ثلث را نزد استادمحمد حسینی موحد در قم به صورت مکاتبه ای ادامه داد و همچنین یادگیری خط نستعلیق را نزد استاد غلامحسین امیرخانی به پایان رساند و در سال ۱۳۹۱ با تأیید شورای ارزشیابی هنری به درجه استادی رسید. او در اسفند ماه همین سال (۱۳۹۱) با موافقت شورای ارزشیابی هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درجه یک هنری را در رشته خوشنویسی دریافت کرد.

مجید چیزفهم دانشمندیان از سال ۱۳۶۰ همزمان با تدریس، در انجمن خوشنویسان شیراز به فعالیت اجرایی نیز پرداخت و تا سال ۱۳۷۴ در پست‌های مسئول امور مالی، مسئول واحد آموزش، مسئول واحد فرهنگی و تبلیغات فعالیت کرد. او در سال ۱۳۷۴ پس از درگذشت استاد حمید دیرین به سمت رئیس انجمن خوشنویسان شیراز منصوب شد.

چیز فهم دانشمندیان همچنین مدیر مسئول نشریه تخصصی خوشنویسی «کلک دیرین» و عضو منتخب شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران از سال ۱۳۷۵ است.

چیزفهم دانشمندیان توسط مجامع نمایندگان انجمن‌های ایران در سمت‌های نائب رئیس شورای عالی و عضو کمیسیون آموزشی و رئیس کمیسیون فرهنگی و هنری نیز منصوب شده است.

او در حالی که رئیس هنرستان شهید دستغیب شیراز بود در سال ۱۳۸۴ بازنشسته شد و از آن سال با تأسیس آموزشگاه هنری سوده و همچنین ریاست انجمن خوشنویسان شیراز به فعالیت فرهنگ و هنری ادامه می‌دهد.

چیز فهم دانشمندیان عضو انجمن یاران یکشنبه شیراز است.

آثار هنری مجید چیزفهم دانشمندیان در هنر خوشنویسی تاکنون در نمایشگاه‌های مختلف از جمله نمایشگاه انفرادی خط ثلث در سال ۱۳۶۸ همچنین شرکت در نمایشگاه‌های جمعی تهران، شیراز، اصفهان، کیش، مشهد، ایلام، رشت، بابل، آباده، مُهر و …

در سال۱۳۸۳در نمایشگاه آثار هنری شهر پاریس در کشور فرانسه به نمایش گذاشته شده است.

خطوط بسیاری از کتیبه‌ها و آثار هنری مبلمان شهری شهر شیراز از جمله کتیبه آرامگاه حافظ، سنگ قبر عمام، متون سنگ قبر مشاهیر فارس از جمله حسن امداد، نورالدین رضوی سروستانی، علیرضا شاهپور شهبازی، کتیبه سنگی بنیاد قلب فارس، کتیبه آرامگاه خواجوی کرمانی، کتیبه واقع در بیمارستان کوثر شیراز، کتیبه آرامگاه سعدی و … از آثار این هنرمند خوشنویس است.

در ۱۹ خرداد ماه ۱۳۹۶ با حضور استاندار فارس نگارخانه ای در مجمتع فرهنگی واقع در کوی زهرا (چهارراه ایثار)، مجید چیزفهم دانشمندیان نام گرفت.

17) علی اشرف صندوق آبادی
علی اشرف صندوق آبادی (زادهٔ ۱۳۳۹ خورشیدی، در ایلام) هنرمند خوش‌نویس ایرانی است.

وی هنر خوشنویسی را زیر نظر استادان برجسته خوشنویسی ایران نظیر عبدالله جواری، غلامحسین امیرخانی و یدالله کابلی خوانساری فرا گرفته‌است.

صندوق آبادی دارای تحصیلات فوق لیسانس مدیریت بوده و ضمن داشتن گواهی نامه استادی انجمن خوشنویسان ایران، دکتری تخصصی درجه یک هنر را نیز داراست.

نایب رئیسی انجمن خوشنویسان ایران، عضویت در شورای عالی این انجمن، بازرس شورای عالی خانه هنرمندان ایران، مؤسس و مدیر انجمن خوشنویسان ایلام، داوری جشنواره‌های مختلف بین‌المللی، ملی و منطقه ای از جمله سوابق وی است.

کسب ۱۷ رتبه برگزیده در جشنواره‌های ملی و بین‌المللی در رشته خوشنویسی شده‌است.

چهره برتر هنر استان ایلام در سال‌های ۱۳۸۸ و ۱۳۹۰
در سال ۱۳۹۸ و در مراسم اختتامیه بیست و ششمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران از صندوق آبادی به عنوان چهره شاخص تجسمی استان ایلام تجلیل بعمل آمد
دریافت نشان عالی هنرهای تجسمی ایران در اسفند سال ۱۴۰۰

18) استاد جواد بختیاری خوشنویسی بروجردی
جواد بختیاری (زادهٔ ۱۳۳۵ در بروجرد) از هنرمندان حوزه خوشنویسی و خط نستعلیق معاصر ایران است. او فارغ‌التحصیل رشته الکترونیک از دانشگاه شیراز و نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است.

او مقاله‌ای در پاییز ۱۳۶۴ در فصلنامه هنر شماره ۹ منتشر کرد و جوهره و ساختار هندسی خط نستعلیق را مطابق با نسبت‌های طلایی دانست که بسیار مورد استقبال جامعه هنری، دانشگاهی و خوشنویسان کشور قرار گرفت.

او در خانواده‌ای اهل ذوق و هنر به دنیا آمد. کودکی و نوجوانی خود را در بروجرد گذراند و با حمایت پدر به فراگیری هنر نقاشی روی آورد. تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشگاه شیراز و با رشته الکترونیک آغاز کرد اما تمایلش به هنر بیش از رشته‌های فنی بود به همین دلیل پس پایان تحصیلات خود در رشته الکترونیک در سال ۱۳۵۷ وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و در رشته نقاشی و هنرهای تجسمی به تحصیل پرداخت. وی تحصیلات آکادمیک خویش را در مقطع کارشناسی ارشد نقاشی در استرالیا گذراند و دکترای تاریخ هنر را در ایالت متحده آمریکا اخذ نمود.

گرایش به خوشنویسی
بختیاری علی‌رغم تحصیل در رشته نقاشی با دیدن آثار یکی از بزرگان، مجذوب خط نستعلیق شد و به این عرصه وارد شد و مراحل فراگیری خوشنویسی را مشتاقانه و به سرعت پیمود تا موفق به کسب درجه استادی در خط نستعلیق گردید.

ایشان از شاگردان استاد خوشنویسی معاصر ایران غلامحسین امیرخانی است. استاد بختیاری امروز از استادان طراز اول خوشنویسی کشور است و در خط نستعلیق به دارنده خط طلایی شهرت یافته است که نشان از اعتبار وی است. در سال ۱۳۷۶ برنده جشنواره جهانی خوشنویسی تهران شده و دهها نمایشگاه معتبر در ایران، ترکیه، ایتالیا، چین، پاریس و کشورهای دیگر برپا کرده است.

آثار منتشر شده
طربنامه عشق

سخن عشق

کتیبه

شور مستی

سحر شب

گلستانم آرزوست

راز نگاه

رباعیات خیام

ای ایران

می‌تراود مهتاب

زندگی زیباست

بنمای رخ

هنر ایران به انگلیسی

مجموعه‌های مشترک با سایر خوشنویسان مانند رقم مهر، هزار فراز از فردوسی، حافظ، آستان جان، چشمه خورشید، خواجوی کرمانی و …

نستعلیق جواهر پارسی

نمایشگاه‌ها
برگزاری نمایشگاه‌های متعدد در داخل و خارج از کشور از دیگر فعالیتهای جواد بختیاری است.
موزه هنرهای معاصر در سال ۱۳۶۳
اسلام‌آباد در سال ۱۳۶۳
انجمن فرهنگی ایران –آلمان در سال ۱۳۶۴
موزه هنری آنکارا در سال ۱۳۶۷
موزه هنری استانبول در سال ۱۳۶۷
نمایشگاه آبرنگ آتن در سال ۱۳۶۷
مرکز فرهنگی سنندج در سال ۱۳۶۷
لندن در سال ۱۳۶۸
موزه رضا عباسی در سال ۱۳۷۰
گالری شاجانیان اصفهان در سال ۱۳۷۰
کاخ فرهنگی رشت در سال ۱۳۷۰
گالری هریتاژ – کانبرا در سال ۱۳۷۳
گالری شخصی تهران در سال ۱۳۷۴
فورنی دوسوپر ایتالیا در سال ۱۳۷۵
موزه رضا عباسی در سال ۱۳۷۵
رباط، کازابلانکا مراکش در سال ۱۳۷۷
دانشگاه کیش در سال ۱۳۷۷
موزه هنرهای دمشق سوریه در سال ۱۳۷۸
نمایشگاه جمعی هنر ایران در سوئیس، اتریش، اسپانیا و انگلستان در سال ۱۳۷۹
کاخ نقاشان مسکو روسیه در سال ۱۳۸۰
کاخ نقاشان سن پطرزبورگ روسیه در سال ۱۳۸۰
موزه هنرهای آنکارا ترکیه در سال ۱۳۸۱
گالری توتال آرت دبی امارات متحده عربی در سال ۱۳۸۱
گالری برونئی دانشگاه سواس لندن انگلستان در سال ۱۳۸۲
نمایشگاه جمعی هنر ایران توکیو در سال ۱۳۸۲
ششمین بینال نقاشان معاصر موزه هنرهای معاصر تهران در سال ۱۳۸۲
موزه هنرهای زیبا شارجه امارات متحده عربی در سال ۱۳۸۳
نگارستان چلیپا تهران در سال ۱۳۸۳
میراندا آرت اورنج کانتی آمریکا در سال ۱۳۸۳
پوتو مک گالری واشینگتن آمریکا در سال ۱۳۸۳
مریات گالری دالاس آمریکا در سال ۱۳۸۴
سیتی آرت گالری لس آنجلس آمریکا در سال ۱۳۸۵
نیس گالری سانفرانسیکو آمریکا در سال ۱۳۸۶
فستیوال هنر لاگونابیچ اورنج کانتی آمریکا در سال ۱۳۸۷
فستیوال هنر واشینگتن آمریکا در سال ۱۳۸۸
نمایشگاه بهار نستعلیق در گالری نقش و خط تهران در سال ۱۳۹۴
نمایشگاه مسند مستانگی در گالری نقش و خط تهران در سال ۱۳۹۵
نمایشگاه گروهی نقاشان معاصر با عنوان به یادمان مرتضی ممیز در گالری نقش و خط در سال ۱۳۹۶
نمایشگاه گروهی منتخبین خوشنویسی معاصر در گالری نقش و خط سال ۱۳۹۶
همایش خوشنویسی هم قلم با نوای استاد در گالری نقش و خط، فرهنگسرای ارسباران و شهر کتاب ابن سینا. سال ۱۳۹۷
نمایشگاه گروهی خوشنویسی جواد بختیاری و دوستان با عنوان نستعلیق آیینه هویت ایرانی در گالری نقش و خط. سال ۱۳۹۸

19) استاد احمد عبد الرضائی، استاد برجسته
‫تاریخ تولد: 1338

محل تولد: اراک

میزان تحصیلات: لیسانس شیمی

سال اخذ مدرک ممتاز: 1359

فعالیت های هنری: نگارش بیش از 5000 متر کتیبه برای اماکن مقدس از جمله: حرم های کاظمین، امام رضا، ‫حضرت معصومه، مسجد امام حسن عسکری علیهم السلام قم، مسجد ولیعصر (عج) تهران، مصلی و حرم امام ‫خمینی (ره)، کتابت قرآن کریم، ادعیه و زیارات، رسم المشق و ... 

مقام های کسب شده: نفر اول مسابقات سراسری ‫دهه فجر 1366 و مسابقات دانشجویان سراسر کشور 67-1366، نفر اول جشنواره بسم الله فرهنگسرای ارسباران، ‫برگزیده اولین دوره خوشنویسی جهان اسلام (تهران1386)

نام اساتید: آهنگران، حسینی موحد، فرادی، امیرخانی

‫مسئولیت ها: مدرس انجمن خوشنویسان در خطوط نستعلیق، ثلث و نسخ، دو دوره رئیس انجمن، چند دوره نماینده، ‫عضویت، هیئت تشخیص درجه هنری و رتبه استادی در خطوط نستعلیق، ثلث و نسخ

20) اسرافیل شیرچی، خوشنویس برجسته بابلی معاصر ایرانی
اسرافیل شیرچی هنرمند خوشنویس ایرانی است. وی متولد سال ۱۳۴۱ بابل و فارغ‌التحصیل دانشکدهٔ هنرهای زیبا در دانشگاه تهران است.

این خوشنویس در انجمن خوشنویسان ایران، عنوان استاد رشته خوشنویسی و خطاطی را در کارنامه فعالیت‌های هنری‌اش دارد.

مهم‌ترین ویژگی آثار شیرچی، توجه و کار در زمینه خط شکسته نستعلیق و آموزش آن است.

شمار بسیاری از آثار خوشنویسی این هنرمند در قالب مجموعه‌هایی نفیس به چاپ رسیده‌اند.

آثاری همچون: سیمای رستم در شاهنامه فردوسی، شهریار شهر غزل، شرح مجموعه گل، تاب شکسته، حلقه عشق، گلبانگ حافظ، آواز شقایق، اسرار ازل(خیام)، تماشاگه راز، گذاران (مولانا)، پوسترهای نفیس و کارت پستال خط در انواع مختلف، کاست ویدئویی آموزش خط شکسته نستعلیق، پژوهش و گفت و گوهای گوناگون در زمینه هنر.

همچنین شیرچی نمایشگاه‌های گوناگون از آثار خوشنویسی‌اش را در نمایشگاه‌های داخل و خارج از کشور برگزار کرده‌است.

آثاری از شیرچی به نمایش در آمده‌اند، از سال ۱۳۵۹ به بعد توسط وی نگاشته شده‌اند.

اسرافیل شیرچی در سال ۱۳۴۱ در روستای خراسان‌محله بابل زاده شد.

او در دبستانی به نام «مهر» تحصیل کرد. شیرچی در کودکی لکنت زبان شدیدی داشت و همین موجب شد تا از سوی هم‌شاگردی‌ها مورد تمسخر قرار بگیرد. او از این تمسخرها بسیار دلگیر و آزرده می‌شد و همین باعث شد تا رو به کاغذ و نقاشی بیاورد.

او در نقاشی استعداد فراوانی داشت و حتی در کلاس، نقاشی‌های بچه‌های دیگر را می‌کشید و بنا بر گفتهٔ خودش، با این کار افزون بر تمرین، ترس را از خود دور می‌کرد.

از این رو که برادرهای اسرافیل هم در هنرهای خوش‌نویسی، تذهیب و موسیقی دستی داشتند، او هم به سوی این هنرها کشیده شد و هفت یا هشت سالگی خوش‌نویسی را با شعر «من یار مهربانم...» اثر عباس یمینی‌شریف آغاز کرد.

شیرچی نقش خانوادهٔ مادریش را در گرایش او به نقاشی بسیار مهم می‌دانست. مادر او بافته‌های خوش‌رنگ، جوراب‌های رنگین زمستانی و گلیم‌های خوش‌نقش روستایی می‌بافت و همین موجب گرایش شیرچی به نقش و نقاشی شد.

شیرچی جوان در روستا فعالیت‌های نقاشی و خوش‌نویسی خود را ادامه می‌داد تا این که در سال ۵۵ یا ۵۶ خورشیدی، در ۱۵ سالگی به شهر بابل آمد و به گروه «نقاشان آزاد بابل» پیوست که چند نقاش مهم، از جمله احمد نصراللهی عضو آن بودند.

پس از عضویت در این گروه، شیرچی با بوم و سه‌پایه به روستاهای پیرامون بابل می‌رفت و به شیوهٔ نقاش‌های دریافتگر، نقاشی می‌کرد.

بعد از ظهرها، نقاشی‌های شیرچی و دیگران در گروه نقاشان آزاد بابل نقد می‌شد و در فصل‌های خوب سال برای آن‌ها نمایشگاه برگزار می‌شد. شیرچی در آن روزگار به عنوان جوان‌ترین عضو گروه، شور و شوق بسیاری برای پیشرفت داشت و دوستی وی با اعضای این گروه سال‌ها ادامه پیدا کرده‌است.

ماجرای خوشنویسی  استاد شیرچی
با این که شیرچی در روستا هم بدون هیچ آموزشی خوشنویسی می‌کرد، ولی ورود جدی او به این هنر در هنگام آمدنش به شهر بابل و همچنین رفتن به تهران در سال‌های ۱۳۵۵ یا ۱۳۵۶ بود. او زیر نظر استاد غلامحسین امیرخانی مشق خوشنویسی را آغاز کرد. او در کنار امیرخانی، با دیگر استادان انجمن هنرمندان خوش‌نویس آشنا شد.

به گفتهٔ خود شیرچی، به دلیل پیوند نزدیک دنیای خط به ادبیات غنی و پرمغز، دلبستگی‌اش به خط بیشتر شد.

به گفتهٔ خود شیرچی، او روزهای پیاپی سیاه‌مشق می‌کند تا دستانش گرم شود. او برای هر متن یا شعر چندین بار تمرین و سیاه‌مشق می‌کند تا بتواند بهترین فرم را ارائه دهد.

شیرچی در سال ۱۳۶۱ یا ۱۳۶۲ وارد رشته نقاشی در پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد. به گفتهٔ خود شیرچی، رشتهٔ نقاشی برای تعالی و خوب دیدن خط بسیار لازم بود. او در دانشگاه از راهنمایی‌های استادان نقاشی چون «حلیمی» و «پاکباز» برای ترکیب و توازن و نوآوری در خط بهره‌مند شد.

شیرچی که هم‌زمان با قبولی در رشتهٔ نقاشی دانشگاه، در کلاس‌های انجمن خوشنویسان ایران هم شرکت می‌کرد، از سال ۱۳۶۴ در این انجمن تدریس می‌کند. شیوهٔ تدریس او به گونه‌ای است که شعر و خط را در کنار هم در بر می‌گیرد. او گاهی در کلاس‌هایش از مبانی و اصول هنرهای تجسمی هم سخن می‌گوید.

شیرچی از کسانی‌ست که به شیوهٔ ادارهٔ انجمن خوشنویسان ایران انتقاد دارد و از دیدگاه او، این انجمن باید برخورد آکادمیک‌تری داشته باشد و از یکنواختی آموزشی بپرهیزد. او به فضای آموزشی این انجمن هم انتقاد دارد و باور دارد که فضای رنگ و رو رفتهٔ انجمن دلگیر است و شاگردان را جذب نمی‌کند.

شیرچی از آموزگاران انجمن خوشنویسان ایران می‌باشد.

نمایشگاه‌ها
شیرچی هرساله نمایشگاه‌های بسیاری برای آثار خود برگزار می‌کند و از این حیث، یکی از پرکارترین هنرمندان خوشنویسی ایران است.

شیرچی از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۷۹ بیست نمایشگاه تکی و شصت نمایشگاه گروهی در درون ایران برپا کرده‌است. وی همچنین در بیرون از ایران هم نمایشگاه‌هایی داشته که از آن جمله می‌توان به نمایشگاه در دانشگاه‌های کلمبیا و هاروارد اشاره کرد. او نمایشگاه‌های فراوانی در کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی داشته‌است.

ویژگی نمایشگاه‌های شیرچی، ترکیب خط و موسیقی با هم است. وی باور دارد: «اگر خط موزون است، حتماً موسیقی در آن خط رعایت شده‌است.» شیرچی با دستگاه‌های آواز ایرانی آشناست و به گفتهٔ خودش، پدر و مادرش آوای خوشی داشتند و به خوبی آواز می‌خواندند که همین مشوق شیرچی در همراه‌ساختن موسیقی با خط بوده‌ است.

شیرچی خود را هنرمندی خوش‌اقبال می‌داند که مردم از هر قشر و طبقه‌ای خواهان کارهایش هستند.

شیرچی تاکنون بیش از ۲۰ کتاب تألیف کرده‌است. از مهم‌ترین آثار شیرچی می‌توان به «سیمای رستم در شاهنامه»، «شهریار شهر غزل»، «شرح مجموعهٔ گل»، «حلقهٔ عشق»، «باران عشق»، «خط عشق»، «گلبانگ حافظ»، «تماشاگه راز» و... اشاره کرد.

شیرچی از معدود کسانی است که در تلویزیون سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برنامهٔ آموزش خوشنویسی اجرا کرده‌است. نام این برنامه «خط عشق» است که چند سال از شبکه‌های گوناگون تلویزیونی ایران پخش می‌شود.

21) استاد امیر احمد فلسفی، خوشنویس برجسته اهل اهواز
امیراحمد فلسفی (زاده ۱۳۳۷ در اهواز) از خوشنویسان و نستعلیق‌نویسان معاصر اهل ایران است. او از اعضاء شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران، عضو هیئت داوران و هیئت تشخیص استادی است.
فلسفی متون و کتب ادبی بسیاری را خوشنویسی کرده و موفق شده کتابت نستعلیق با قلم بسیار نازک را که در طول سالیان دراز به فراموشی سپرده شده بود، احیاء کند. وی در بسیاری از فستیوال‌های جهانی خوشنویسی، سمت داوری را به عهده داشته‌است.

زندگی‌نامه
امیر احمد فلسفی در سال ۱۳۳۷ خورشیدی در اهواز متولد شده‌است. او از سن هفت سالگی شروع به یادگیری خط نستعلیق نزد ابن‌علی بابایی نمود. فلسفی در سال ۱۳۵۴ و در سن ۱۷سالگی اولین کتاب خود را خوشنویسی کرد و یک سال بعد از آن به انجمن خوشنویسان ایران رفت و نزد سید حسن میرخانی تعلیم دید.

سپس از کلاس‌های حضوری و مکاتبه‌ای کیخسرو خروش بهره جست و همزمان با برگزاری اولین نمایشگاه انفرادی خود در پونای هندوستان در سال ۱۳۵۸ شاگردی را نزد غلامحسین امیرخانی شروع کرد.

فلسفی در سال ۱۳۵۹ گواهینامه ممتاز خود را دریافت کرده و به عنوان مدرس در شعبهٔ تهران انجمن خوشنویسان برگزیده شد. وی در سال ۱۳۷۸ مدرک استادی انجمن خوشنویسان ایران را دریافت نمود.

فعالیت‌ها
امیراحمد فلسفی ضمن تدریس در دانشگاه و پرورش تعداد قابل توجهی خوشنویس؛ از اعضاء شورای سیاستگذاری خوشنویسی سازمان یونسکو در ایران است. وی از اعضاء شورای تخصصی موزه خوشنویسی ایران نیز هست.

فلسفی دارای مدرک درجه یک هنری است. او تاکنون بیش از ۵۰ عنوان کتاب و مرقع و رساله را خوشنویسی و چاپ کرده‌است.

او همچنین عضو هیئت داوران چندین فستیوال جهانی بوده‌است.

تالیفات
فلسفی ضمن ارائه چندین مقاله سبک‌شناسی خوشنویسی و مقالات پژوهشی؛ تالیفاتی هم به‌شرح ذیل صورت داده‌است.

کتاب آموزشی "ترکیب در نستعلیق"

کتاب آموزشی "کتاب کشیده"

رساله آموزشی "نستعلیق نویسی قرآن کریم"

خوشنویسی نرم‌افزار "چلیپا در سال ۱۳۷۵ و فونت "ایران نستعلیق"

کتاب آموزشی "اسرار الخط" به زبان عربی

نمایشگاه
امیراحمد فلسفی در بسیاری از فستیوال‌های جهانی خوشنویسی، سمت داوری را به عهده داشته و تاکنون ۱۷ نمایشگاه انفرادی در ایران، هندوستان، فرانسه، امارات (دبی)، (شارجه)، کویت، سوئیس و آمریکا داشته‌است. شرکت در بیش از ۳۵۰ نمایشگاه داخلی و خارجی به‌صورت گروهی نیز در کارنامه فعالیت‌های هنری‌اش به چشم می‌خورند.

22) استاد مهدی فلاح، استاد موسیقی و خوشنویسی
مهدی فلاح (زادهٔ ۱۳۳۵ در بابل) خوشنویس مطرح، خواننده و نوازنده اهل ایران است.

«مهدی فلاح» در ۱۹ مهر ۱۳۳۵ در بابل متولد شد. او هنرمندی است که هم در خوشنویسی و هم در موسیقی ایرانی فعالیت حرفه‌ای دارد.

او در زمینه خوشنویسی از محضر «سید حسن میرخانی» و «غلامحسین امیرخانی» بهره برده‌ است. آثار خوشنویسی مهدی فلاح در نمایشگاه‌های متعدد انفرادی و گروهی در داخل و خارج از ایران به نمایش درآمده است.

فعالیت‌های خوشنویسی
برخی از فعالیت‌های «مهدی فلاح» در زمینه خوشنویسی عبارتند از:

استاد انجمن خوشنویسان ایران

داری مدرک درجه یک هنری

مدرس انجمن خوشنویسان بابل

سرپرست انجمن خوشنویسان مازندران

عضویت در شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران

مسئول کمیسیون فرهنگی هنری انجمن خوشنویسان ایران

برپایی نمایشگاه در کشورهای مختلف نظیر:
انگلیس (۱۳۶۶)، شوروی سابق (۱۳۷۰)، انگلیس، فرانسه و آلمان (۱۳۷۱)، کانادا (۱۳۷۲)، کانادا و امارات متحده عربی (۱۳۷۴)، کانادا و آمریکا (۱۳۷۶)، کانادا و آمریکا (۱۳۷۸)
برگزاری نمایشگاه نقاشی خط و خطاطی با عنوان «نغمه قلم» برای نخستین بار در ایران - فرهنگ‌ سرای نیاوران تهران (۱۳۹۴)

23) استاد رسول مرادی، استاد برجسته خوشنویسی مشهدی
رسول مرادی (متولد ۱۳۳۴ خورشیدی در مشهد) خوشنویس اهل ایران است.

آثار او در بیش از ۴۰ نمایشگاه انفرادی و گروهی در شهرهایی چون مشهد، تهران، دبی امارات، کشور ترکیه، هندوستان و رباط به نمایش درآمده اند.

او همچنین ۴ جایزه مسابقات بین‌المللی استانبول ترکیه (IRCICA) در کتابت و نستعلیق (۱۹۹۸) و نستعلیق جلی و نستعلیق (۲۰۰۱)، دیپلم افتخار جشنواره بزرگ خوشنویسی سال امام علی، جایزه نخست هشتمین نمایشگاه قرآن کریم و برگزیده جشنواره نوازش قلم را نیز در کارنامهٔ هنری‌اش دارد.

او همچنین مؤلف چند کتاب آموزش خوشنویسی نستعلیق و شکسته نستعلیق و غیره بوده و آثار ادبی پارسی همچون مثنوی مولانا و رباعیات خیام را کتابت کرده‌ است.

وی دوره ابتدایی را در روستای گوارشک مشهد و متوسطه را در مشهد گذراند.

پس از پایان تحصیلات متوسطه در سال ۱۳۵۱ وارد دانشگاه فردوسی مشهد شد و در سال ۱۳۵۵ موفق به اخذ کارشناسی زیست‌شناسی از آن واحد آموزشی شد. مرادی همزمان به آموختن و تمرین هنر خوشنویسی مشغول بود و در سال ۱۳۸۵ به درجه استادی رسید.

او در دهه ۶۰ در محضر استادانی مانند غلامرضا موسوی و مصطفی مهدی‌زاده بمدت ۲ سال آموزش مکاتبه‌ای و سپس جلسات حضوری را نزد غلامحسین امیرخانی بمدت ۱۳ سال شرکت نموده و مراحل رشد خوشنویسی را طی کرد. مرادی در نگارش و کتابت نستعلیق قلمی روان و دقیق و مهارتی مثال زدنی دارد.

رسول مرادی برنده لوح سپاس و تندیس کتاب هنری سال وزارت آموزش و پرورش و نماینده دائم مجمع نمایندگان انجمن خوشنویسان ایران است. او از سال ۱۳۶۱ در انجمن خوشنویسان ایران فعالیتش را آغاز کرد و ضمن برگزاری کلاس‌های آموزشی به تأسیس انجمن خوشنویسان کاشمر در سال ۱۳۶۲ اهتمام ورزید.

آثار خوشنویسی استاد رسول مرادی
نوازش قلم یک کتاب نفیس و هم بصورت آلبوم گزیده‌ای از تابلوها در سال ۷۵ منتشر شد که جایزه سیمرغ کتاب هنری سال آموزش و پرورش را دریافت کرد.

شاهنامه فردوسی با مقدمه محمد علی اسلامی ندوشن و با همکاری یونسکو به همت انتشارات کلهر و دکتر بخت آزاد به چاپ رسید

دیوان نفیس حافظ سری اول با مقدمه بهاءالدین خرمشاهی.

دیوان حافظ سری دوم به همت انتشارات خانه فرهنگ و هنر گویا با تذهیب و مینیاتور‌های محمود فرشچیان و مقدمه حسین الهی قمشه‌ای در ۱۳۹۶ به چاپ رسید.

شاهنامه بسیار نفیس فردوسی (همچنان در مقبره فردوسی بزرگ جهت بازدید موجود می‌باشد)

گزیده غزلیات سعدی.

گلستان سعدی.

گزیده غزلیات عطار.

رباعیات خیام با مقدمه محمد علی اسلامی ندوشن.

یکصد سرمشق نستعلیق.

مجموعه سرمشق‌های نستعلیق.

ترانه‌های روستایی خراسان.

در عرصه سیاه مشق.

کلک شیرین.

گزیده غزلیات شمس تبریزی (۷۰۰ غزل) با مقدمه محمدابراهیم باستانی پاریزی.

چاپ در مجله عربیه امارات متحده عربی ۲۰۰۲

24) الهه خاتمی، استاد انجمن خوشنویسان ایران
متولد: ۱۳۳۸ تهران و تحصیلات : لیسانس زبان و ادبیات انگلیسی از دانشگاه علامه طباطبایی، ایشان داری مدرک درجه ۱ هنری معادل دکتری می‌باشند.

اخذ مدرک ممتاز : ۱۳۶۶

اخذ مدرک استادی : ۱۳۸۶ (اولین استاد زن در خط نستعلیق)

اساتید: استاد غلامحسین امیرخانی – استاد امیراحمد فلسفی

تدریس در انجمن خوشنویسان : از سال ۱۳۶۶ ( نفر اول آزمون انتخاب مدرس در سال ۱۳۶۶)

عضو و دبیر شورای انجمن خوشنویسان شمیرانات

عضو هیئت تشخیص اوراق امتحانی انجمن خوشنویسان ایران

داور جشنواره های مختلف خوشنویسی

نفر اول و اثر برگزیده و دیپلم افتخار مسابقات و جشنواره های خوشنویسی از جمله : آینه در آینه ، ۱۳۷۵-اولین جشنواره ی خوشنویسی جهان اسلام ، ۱۳۷۶ – جشنواره ی مهر ، ۱۳۷۸ – جشنواره ی تکریم حضرت علی(علیه السلام) ، ۱۳۷۹ – برگزیدۀ جشنوارۀ بانوان قرآن پژوه – نفر دوم بینال بین المللی الجزایر در ازرشیابی میان خطوط رایج ، ۱۳۹۰

نمایشگاه های انفرادی :
لندن – انگلستان ۱۳۷۱

تهران – موزه رضا عباسی ۱۳۷۹

لبنان – بیروت ۱۳۸۰

تایلند – بانکوک ۱۳۸۱

سنگال – داکار ۱۳۸۳

تهران – گالری شمس ۱۳۸۴

مشهد – نگارخانه رضوان (آستان قدس رضوی) ۱۳۸۵

تونس ۱۳۸۷

ترکیه – استامبول ۱۳۸۹

ترکیه – آنکارا ۱۳۸۹

الجزایر ۱۳۹۰

فرانسه – پاریس ۱۳۹۱

چین – پکن ۱۳۹۲

سویس – مونترو ۱۳۹۲

نمایشگاه های جمعی :
1)شرکت در کلیه ی نمایشگاه های داخلی انجمن خوشنویشان ایران از سال ۱۳۶۶ تا کنون

2)شرکت در کلیه ی نمایشگاه های خارجی انجمن خوشنویسان در کشور های آمریکا – کانادا – پاکستان – دبی – کویت – فطر – شارجه – عربستان – مراکش – تاجیکستان – ترکیه

3)شرکت در نمایشگاه قرآن

4)حضور و شرکت در نمایشگاه های جمعی اساتید خوشنویس در گالری سعد آباد و گالری شمس ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶

چاپ آثار استاد استاد الهه خاتمی
1) شرکت در مرقع گنج نور (آثار اساتید) ، چاپ سروش ۱۳۶۶

2) شرکت در آلبوم هزار فراز شاهنامه ی فردوسی ، چاپ انجمن خوشنویسان ایران ۱۳۶۹

3) خوشنویسی روی جلد و مقدمه و یک قطعه تابلو و یک سیاه مشق در کتاب دیوان پروین اعتصامی ، چاپ انجمن خوشنویسان ،۱۳۷۳

4) شرکت در آلبوم “حضرت فاطمه (سلام الله علیها) ” چاپ امور فرهنگی اداره فرهنگ وارشاد اسلامی

5) شرکت در چاپ کتاب ” نقش ها و رنگ ها” ، منتخبی از آثار تجسمی بانوان استان تهران ، معاونت هنری و سینمایی اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی ، ۱۳۸۰

6) کتاب “این شرح بی نهایت” گزیده ی آثار خوشنویسی الهه خاتمی ، آستان قدس رضوی ، ۱۳۸۵

7) چاپ اثر در کتاب :تفسیر جمال” ، آثار هنری قرآنی بانوان هنرمند ، ۱۳۸۶

8) چاپ اثر در مرقع نخستین جشنواره ی خوشنویسی اکو ،۱۳۸۹

9) چاپ اثر در کتاب “زنان خوشنویس از گذشته تا حال” ، تالیف دکتر هلال کازان ، ترکیه ۲۰۱۰

10) چاپ آثار در مجلات و روزنامه ها و نشریات مختلف

سخنرانی و مصاحبه - وُرکشاپ
1) بحث پیرامون موضوع “ایران و هنر خوشنویسی” در تلوزیون بیروت ، ۱۳۸۰ 

2) سخنرانی در دانشگاه هنر بانکوک با موضوع “خوشنویسی چیست؟” به زبان انگلیسی ،۱۳۸۱

3) سخنرانی در دانشگاه هنر داکار ، و برگزاری کارگاه هنری به زبان انگلیسی ، ۱۳۸۳

4) سخنرانی در مسجد بزرگ داکار با موضوع ” تاریخچه ی هنر خوشنویسی و جایگاه زنان خوشنویس” به زبان انگلیسی، ۱۳۸۳

5) میهمان ویژه ی اولین جشنواره ی هنرهای اسلامی در کویت ، به عنوان هنرمند زن ایرانی مدعو و شرکت فعال در جلسات تحلیل و بررسی جایگاه هنر خوشنویسی در میان کشورهای اسلامی ، ۱۳۸۵

6) سخنرانی در جلسه اختتامیه جشنواره ی هنرهای اسلامی به دعوت ریاست سازمان ارسیکا ، پیرامون دو موضوع ۱-هنر خوشنویسی،هنر مشترک کشور های مسلملن ۲- نقش زنان ایرانی در ترویج فرهنگ و هنر با بهره مندی از هنر خوشنویسی.

7) سخنرانی و کارگاه خوشنویسی در یزد با عنوان “از نوشتار تا هنر خوشنویسی” ، ۱۳۸۶

8) سخنرانی در سمپوزیوم بین المللی زنان خوشنویس در استامبول ترکیه به زبان انگلیسی ، ۱۳۸۹

9) ورکشاپ در کتابخانۀ مرکزی شهر پکن ۱۳۹۲

10) ورکشاپ در ششمین نمایشگاه هنرهای اسلامی در مسجد کبیر کویت-۱۳۹۲

خرید آثار توسط موزه ها و مراکز هنری:
1)موزه ی هنر های معاصر ایران

2) موزه ی هنر های اسلامی و مرکز گفت گوی میان تمدن ها در شارجه

3) موزه هنرهای اسلامی کویت

4) موزه ی شخصی دکتر محمد المر در دبی

5) موزه قرآن تهران

6) نمایشگاه قرآن تهران

25) استاد سیده صغری حسینی
استاد سیده صغری حسینی متولد 1339 تهران می باشد، ایشان عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران هستند.

از اساتید استاد سیده صغری حسینی می توان به اساتیدی برجسته چون غلامحسین امیر خانی - محمد حیدری اشاره نمود.

تحصیلات استاد سیده صغری حسینی: کاردانی تربیت بدنی  می‌باشد.

ممتاز 1364 ، تدریس در انجمن خوشنویسان ایران، شعبه تهران از سال 1364 

تدریس در مرکز تربیت معلم شهید شرافت از سال 1377 

نمایشگاه انفرادی آثار قرانی در کشور سری لانکا 1384 

شرکت در نمایشگاههای گروهی : کلیه نمایشگاههای گروهی انجمن خوشنویسان ازسال 1364 از جمله کنگره شعر و ادب و هنر در اصفهان بهار، 1364 ، بانوان خوشویس ، موزه هنر‌های معاصر 1372، بزرگداشت حافظ ، شیراز 1367 - بین المللی قران کریم 

چاپ آثار در البوم‌ها و کتاب‌های انتشارات انجمن خوشنویسان ایران از جمله کتابت بخشی از دیوان پروین اعتصامی ، کتاب صد فال و غزل حافظ 

عضویت در: مجامع نمایندگان انجمن خوشنویسان ایران(تمام دوره ها) 

هیئت تشخیص (امتحانات) خط نستعلیق (کتابت) دوره عالی و بازرس انجمن خوشنویان ایران شعبه شمیرانات 

کسب رتبه ها: رتبه اول خط شکسته جشنواره آینه در آینه 1378 - رتبه اول خط شکسته دهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم 1382 

رتبه اول خط شکسته جشنواره امام علی (علیه السلام) 1379 

رتبه دوم خط شکسته اولین جشنواره آثار تجسمی معلمان هنرمند 1372 - دریافت لوح افتخار از اولین جشنواره خوشنویسی جهان اسلام 1376

دریافت لوح تقدیر از دومین جشنواره خوشنویسی جهان اسلام 1382 - دریافت لوح تقدیر از ریاست جمهوری اسلامی در همایش بانوان قرآن پژوه 1384 

دریافت مدرک درجه 2 هنری 1386 و تائیدیه استادی از شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران.

26) استاد جمشید یاری شیر مرد
متولد 1345 آذربایجان غربی تکاب

دارای مدرک استادی از انجمن خوشنویسان ایران.

کارشناس ارتباط تصویری از دانشکده هنرهای زیبا - دانشگاه تهران .

فارغ التحصیل انجمن خوشنویسان ایران به سال 1366 عضو اصلی و مدرس انجمن خوشنویسان ایران.

فعالیتها استاد جمشید یاری شیرمرد:
تدریس طراحی حروف و خوشنویسی کاربردی در دانشگاه الزهرا، شهید باهنر و شهید رجائی .

تدریس خوشنویسی سنتی در انجمن خوشنویسان ایران و دانشکدههای اقتصاد و مدیریت و . . . از سال 66.

مدیریت هنری روزنامه های فردا .ایران . ایران ورزشی . الوفاق ( عربی ) ایران دیلی (انگلیسی ) و ماهنامه شهرداری و مدیریت شهری و فرهنگ ایمنی و...

کتب نقش نگین و سرآغاز جلد 1 و 2 و آلبوم کتیبه مهر گوشه ای از فعالیت هنری این استاد گرانقدر در عرصه خوشنویسی و گرایشهای نوین آن می‌باشد...

27) استاد احمد پیله چی قزوینی
مدرس انجمن خوشنویسان ایران ، تهران / قزوین ، از سال 1356.

اساتید : سیدعلی رفیعی قزوینی ، استاد ابوالحسن محصص مستشاری ، غلامحسین امیرخانی.

مدرک تحصیلی : کارشناسی زبان و ادبیات فارسی.

مدرک هنری  : استادی در خط نستعلیق.

عضو هیات علمی گروه خوشنویسی مکتب قاجار «فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران».

مشاور هنری نخستین دوسالانه بین المللی خوشنویسی ایران / قزوین.

داور خوشنویسی نمایشگاه بین المللی قرآن کریم ، تهران ، 1386 و 1387

داور خوشنویسی مسابقات کشوری کریمه اهل بیت (علیه اسلام) ، قم ، 1386 و1387

داور خوشنویسی جشنواره کشوری مشق عشق ، قزوین ، 1387

داور خوشنویسی جشنواره کشوری سیره نبوی و علوی ، قزوین ، 1385 تا 1387

تالیف کتاب کلک مسیحا ( آثار برگزیده ی خوشنویسان بزرگ قرن 10 تا 14 ) از مجموعه خصوصی.

 نفر اول مسابقات خوشنویسی سراسری فجر انقلاب اسلامی ، 1367

نفر اول مسابقات خوشنویسی سراسری یادمان امام خمینی ( ره ) از سوی انجمن خوشنویسان ایران ،1371

نفر اول مسابقات خوشنویسی سراسری مهر یک صدمین سال تولد امام خمینی ( ره) ، 1387

نفر اول مسابقات خوشنویسی سراسری اولین دوره ی جشنواره رضوی ، یزد ، 1382

نفر برگزیده ی هنرمندان هشت سال دفاع مقدس در خوشنویسی و دریافت لوح زرین با دستخط امام خمینی ( ره) از دست مقام معظم رهبری.

نفر برگزیده ی نخستین جشنواره خوشنوسی جهان اسلام در خط نستعلیق ، موزه ی هنرهای معاصر،1376

برگزیده ی نخست همایش وجشنواره بین المللی خوشنویسان جهان اسلام در خط نستعلیق ، فرهنگستانهنر، 1381

برگزاری نمایشگاه فردی و گروهی در کشورهای امارات ، پاکستان ، آلمان ، انگلیس ، فرانسه ، اردن ،قطر، بحرین و ...

برگزاری ده ها نمایشگاه فردی و گروهی در داخل کشور .

اجرای WORK SHOP خوشنویسی در EXPO2010 شانگهای چین مهر ماه 1389

تدریس در مرکز تربیت معلم شهید رجایی قزوین به مدت 9 سال.

مسئول آموزشگاه خوشنویسی ملک محمد ( قزوین ).

28) استاد مجتبی ملک زاده، خوشنویس برجسته کرمانی
مجتبی ملک‌زاده در۲۰ مرداد ۱۳۳۹ در محله باغ نشاط کرمان متولد شد.

در سال ۱۳۵۶در خانه فرهنگ کرمان نزد مؤدب خوشنویسی را شروع کرد. سال ۱۳۵۹ به شیراز عزیمت نمود و خوشنویس را نزد، استاد دیرین به صورت جدی آغاز کرد.

در سال ۱۳۶۱درجه ممتاز را با موفقیت به پایان رساند. از سال ۱۳۶۳شروع به شکسته نویسی کرد و سال ۱۳۶۴،چهارده قطعه خط شکسته از سید علی اکبر گلستانه در مرقعات خط، معلم و الگوی او شد و بارها و بارها به ” نقل و نظیر”نویسی آن پرداخت.

سال ۱۳۶۳ اولین نمایشگاه انفرادی خط شکسته را همزمان با کنگره بزرگداشت  حافظ  در شیراز برپا کرد. سال ۱۳۷۸ از سوی انجمن خوشنویسان ایران اعطای مدرک درجه استادی وی تصویب شد که سال بعد پس از دریافت آن به عنوان عضو شورای تشخیص و ارزشیابی هنری انجمن و وزارت فرهنگ و ارشاد معرفی شد.

درسال ۱۳۷۹ بعد از ۲۰ سال اقامت و فعالیت در شیراز به تهران آمد و نمایشگاه‌های متعددی با استادانی از جمله استاد امیرخانی و استاد شیرازی برپا کرد و کتاب‌هایی چون”مثنوی حاج محمد کریمخان کرمانی”،”مناجاتنامه حضرت علی”،”سلطان کربلا” و”کاروان نینوا” و… را کتابت نمود.

زندگی استاد مجتبی ملک زاده
متولد 1339 کرمان - تدریس خوشنویسی از سال 1361

شرکت در دهها نمایشگاه گروهی داخلی و خارجی از سال 1361

برگزاری 19 نمایشگاه انفرادی داخلی و خارجی از سال 1361

تاسیس آموزشگاه و نگارخانه نقش شیراز از 1364

شروع تدریس خطوط لاتین و عضویت در انجمن S.S.I  لندن 1368

کتابت ترجیع بند هاتف اصفهانی 1369

کتابت گزیده غزلیات و رباعیات خواجوی کرمانی 1370

کتابت گزیده غزلیات و رباعیات فواد کرمانی 1371

کتابت رساله چهار فصل 1374

کتابت دیوان درویش عبد المجید طالقانی 1375 و 1376

برگزیده اولین جشنواره بین المللی خوشنویسی جهان اسلام 1376

تاسیس آموزشگاه و نگارخانه گلستانه شیرازبه مناسبت صدمین سال درگذشت استاد سید علی اکبر گلستانه 1377

دریافت گواهینامه استادی از انجمن خوشنویسان ایران 1378

عضویت در هیئات های داوری خوشنویسی ( در سطح ملی ) 1378

برگزاری مراسم نکوداشت در حوزه هنری فارس 1379

کتابت ترکیب  بند محتشم کاشانی 1379

کتابت مناجات منشور حضرت امیر المومنین علی (علیه السلام) 1379

کتابت مناجات منظوم منسوب به حضرت علی (علیه السلام) 1379

کتابت ترکیب بند محتشم کاشانی 1380

کتابت مناجات منظوم منسوب به حضرت علی (علیه السلام) 1380

کتابت اولین قرآن تاریخ به خط شکسته 1381

عضو شورای ارزشیابی هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال 1383 تا 1385

کتابت مناجات منظوم منسوب به حضرت علی (علیه السلام) 1385 ( وقف آستان قدس رضوی)

برگزاری آئین نکوداشت ( نقش خیال ) توسط موزه  هنرهای دینی امام علی (علیه السلام) ( سازمان فرهنگی و هنری شهرداری کرمان 1385عضویت در شورای ارزشیابی  انجمن خوشنویسان ایران ارائه بیش از ده مقاله و سخنرانی در مجامع ، همایش ها و مطبوعات هنری.

29) استاد ناصر طاووسی، رقاع نویس، خوشنویس برجسته و افتخار هنری معاصر ایرانی
استاد ناصر طاووسی متولد 1349 در شهر نجف اشرف و محل سکونت فعلی ایشان شهر قم می‌باشد.

استاد طاووسی از 14،15 سالگی با نقاشی، مشغول به کار هنری شدند. اما مدتی بعد به عرصه خوشنویسی روی آوردند. البته خانواده ایشان در این هنر پیشینه داشتند و جد اعلای مادری ایشان، محمدهادی، از نثر نویسان دربار ناصری در زمان قاجار بود.

نگاه ایشان به کار در حرفه‌های هنری علی‌الخصوص خوشنویسی این است که باید با فکر و مهندسی پیش رفت و هنرمند محدود به مشق عملی یا به اصطلاح کاغذ سیاه کردن نشود.  درواقع ایشان روزی 7 ساعت مشق نظری و تفکر و تحقیق را در کنار 2 ساعت مشق عملی، بسیار بهتر و ارزشمندتر از 10 ساعت مشق عملی صرف می‌دانند.

عقیده استاد بر این است که با توجه به چنین مسائلی، خلاقیت و ایده‌های جدید ظاهر می‌شود و رشد پیدا می‌کند.

نظر ایشان در رابطه با جایگاه خوشنویسی در عصر پیشرفت‌های دیجیتالی و تایپوگرافی این است که تایپوگراف باید خط را خوب بشناسد و اصول، مبانی و قواعد آن را به‌خوبی بلد باشد. همچنین سبک‌ها و مکاتب را بداند تا بتواند از فرم‌های گوناگون، متناسب با موضوع کاری استفاده کند و آثار ممتازی را تولید کند. با رعایت تمام این نکات، کار تایپوگراف کامل می‌شود درغیر این‌صورت ناقص می‌ماند و به پیشرفت و موفقیت حرفه‌ای دست نمی‌یابد.

اما درکل به این باور دارند که هنرهای دیجیتالی مثل تایپوگرافی نمی‌تواند جایگزین هنر هزارساله و اصیل خوشنویسی شود چراکه رایانه، قابلیت‌های تفکر خلاقانه و مهارت دستی هنرمند را هرگز نخواهد داشت.

از علایق ایشان، دیدن فیلم‌هایی از آثار بزرگان و معماری‌های فاخر است و گاهی دیدن چنین آثاری برای استاد الهام‌بخش است.

استاد ناصر طاووسی، کار کردن برای خدا و ا‌ئمه را وظیفه خود می‌دانند و آرزوی ایشان اسطوره شدن در عرصه خوشنویسی است.

رتبه های کسب شده:
مقام اول جشنواره ی جشنواره ها، سال ۱۳۹۰ رضوی.

مقام اول جشنواره حافظ قرآن، شیراز سال ۱۳۹۱.

مقام اول جشنواره آثار و تولیدات حوزه هنری، کرمانشاه سال ۱۳۹۱.

مقام اول جشنواره «وقف چشمه همیشه جاری»، تهران سال ۱۳۹۰.

مقام اول جشنواره خلیج فارس، بندر عباس سال ۱۳۹۱.

مقام اول جشنواره «فاطمه کوثر هستی» سال ۱۳۸۸.

مقام اول جشنواره «کریمه ی اهل بیت» سال ۱۳۹۰.

مقام اول جشنواره «بسیج هنرمندان» سال ۱۳۹۱.

مقام اول جشنواره خوشنویسی «تبسّم قلم» وغیره.

آثار منتشر شده:
کتابت کل قران به قلم غُبار  در یک ورق۵۰×۷۰

کتابت منتخب مفاتیح الجنان "ارتباط با خدا"

کتابت دعای کمیل

کتابت دعای مکارم الاخلاق

کتابت منتخب صحیفه سجادیه

کتابت سوره ی مبارکه یاسین و دیگر جزء های قرآن کریم

کتابت بر روی جلد کتب های دینی و مذهبی وادبی

انتشار وتالیف رساله ای درآموزش ورسم الخط توقیع و رقاع

نمایشگاه ها و اجراهای برجسته:
نمایشگاه اشراق، انجمن خوشنویسان قم سال ۱۳۹۱.

نمایشگاه کشور مالزی سال ۱۳۹۱.

نمایشگاه درآفریقا(کشور سنگال).

نمایشگاه درکشور ترکیه.

نمایشگاه در کشور لبنان.

نمایشگاه موزه امام علی (علیه السلام)، تهران سال ۱۳۹۲.

نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، مصلی تهران سال های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲.

نمایشگاه رسول مهر سال ۱۳۹۱.

نمایشگاه صبا، تهران سال ۱۳۹۱.

نمایشگاه در سال همایش سازمان تبلیغات اسلامی سال ۱۳۹۱.

نمایشگاه در شهر گروزنی جمهوری چچنستان روسیه سال 1398 شمسی.

مرمت آثار هنری خطی ادوار مختلف (عهد ایلخانی ،تیموری، زندیه ،قاجار) برای کتابخانه خطی آستان قدس رضوی، کتابخانه خطی حرم حضرت معصومه، کتابخانه خطی ملک، و مجموعه داران شخصی و...
 
سوابق مدیریتی و فعالیت های جانبی:
داوری درچند جشنواره مانند: ۱:جشنواره نمایشگاه بین المللی قران کریم در رشته نسخ 

داوری درجشنواره ی اسماء الحسنی در خانه هنرمندان

مدیریت بخش هنرهای تجسمی نمایشگاه بین المللی قران کریم

استاد راهنما در مقطع دکتری در دانشگاه ملی لندن 

تدریس در دانشگاه مفید قم 

مدرس رسمی انجمن خوشنویسان قم 

تدریس در هنرستان هنرهای زیبای استان قم

اجرای چندین ورکشاپ با موضوع شناخت خطوط فراموش شده رقاع و توقیع

30) ابوالفضل خزاعی، خوشنویس بنام معاصر ایرانی در نسخ و محقق و قرآن نویسی
استاد ابوالفضل خزاعی در سال 1362 در شهر مقدس قم دیده به جهان گشود.

استاد ابوالفضل خزاعی در رشته های هنری تخصصی: خط نسخ و محقق فعالیت جدی دارد.

استاد ابوالفضل خزاعی مدرک تحصیلی دکتر هنری و اخذ نشان استادی از انجمن خوشنویسان ایران از وزارت ارشاد جمهوری اسلامی ایران را دارد و از اساتید ایشان میتوان: آقایان غلامحسین امیرخانی، سید رضا بنی رضی اشاره نمود.

رتبه های کسب شده توسط از استاد ابوالفضل خزاعی:
نفر اول جشنواره بین المللی میرعماد سال 1389

نفر اول چهار دوره جشنواره بین المللی امام رضا (علیه السلام) سال های 1387، 1388 ، 1390 و 1392

نفر اول سه دوره جشنواره ملی طلیعه ظهور سال های 1386، 1387و 1389

نفر اول دو دوره جشنواره کریمه اهل بیت (سلام الله علیها) سال 1387 و 1388

نفر اول جشنواره ملی جوان ایرانی سال 1389

نفر اول جشنواره آیات قرآن سال 1391

نفر اول دو دوره جشنواره بین المللی قرآن کریم سال 1387 و 1388

نفر اول دو دوره جشنواره بین المللی غدیر تبریز در سال های 1386 و 1388

نفر اول دو دوره جشنواره ملی پرتو حسن سال های 1387 و 1388

نفر اول جشنواره دو سالانه تولیدات حوزه هنری سال 1388

نفر اول جشنواره ملی سیره علوی نبوی سال 1388

نفر اول جشنواره ملی فجر سال 1389

نفر اول جشنواره خوشنویسی رسول مهر سال 1386

نفر اول جشنواره خوشنویسی اشکواره نینوا سال 1387

نفر اول جشنواره خوشنویسی نسیم مهر سال 1386

نفر اول مسابقات حضوری نویسی دانشجویان بسیجی سال 1388

نفر دوم جشنواره جشنواره بین المللی امام رضا (علیه السلام) سال 1386

نفر دوم جشنواره ملی کریمه اهل بیت (سلام الله علیها) سال 1386

نفر دوم جشنواره کشوری مشق عشق سال 1387

نفر سوم جشنواره ملی طلیعه ظهور سال 1388
 
آثار منتشر شده از استاد ابوالفضل خزاعی:
کتابت کل قرآن کریم به خط نسخ در سال 90 و 91

کتابت ادعیه (زیارت عاشورا – دعای کمیل – حدیث شریف کساء)

کتابت حروف خط نسخ برای تدریس در دانشگاه
 
نمایشگاه ها و اجراهای برجسته از استاد ابوالفضل خزاعی::
نمایشگاه قرآن

نمایشگاه طلیعه ظهور

نمایشگاه کریمه اهل بیت (علیها سلام)

نمایشگاه انفرادی عروس قلم سال 1388

نمایشگاه انفرادی عروس قلم سال 1389

فعالیت های جانبی از استاد ابوالفضل خزاعی:
تدریس در نگارخانه فرهنگ استان قم

تدریس در موسسه فرهنگی پارسا

تدریس در مدارس و کانون های فرهنگی آموزش و پرورش استان قم


در پایان:
البته باید خاطر نشان کرد که که می‌توان از اساتید برجسته خوشنویسی و چهره‌های ماندگار خطاطی هنر اصیل ایرانی و معاصر و بنام دیگری چون:
استاد میر حسین زنوزی، استاد مهدی فروزنده، استاد رضا زدوار، استاد محمد حیدری، استاد مجتبی سبزه، استاد حسین غلامی، استاد محمد علی سبزه کار نام برد و از زحمات این عزیزان و آثار گران‌بهای آنها که با عشق و خلوص نیت خلق شده است پرداخت. که امیدواریم در مقالات بعدی این هدف محقق گردد.

جا دارد که از دلسوزی، همراهی و راهنمایی اساتید معظم و ارجمند خود در تعلیم و تربیت و انتقال معلومات و تجربیات ارزشمند، در کنار برقراری رابطه صمیمی و دوستانه و ایجاد فضایی به دور از تشریفات، برای کسب هنر و دانش خوشنویسی، تاریخ هنر جهانی اسلام، بر خود وظیفه میدانم در کسوت شاگردی از زحمات ارزشمند استاد مسعود نجابتی، استاد عبدالرسول یاقوتی، استاد ناصر طاووسی، استاد ابوالفضل خزاعی تقدیر و تشکر نمایم. از خداوند متعال برای این اساتید عزیزم، سلامتی، موفقیت و همواره شاگرد پروری را مسئلت دارم.

شاگرد شما، ابوالفضل رنجبران


© کلیه حقوق متعلق به صاحب اثر و پرتال فرهنگی راسخون است. استفاده از مطالب و آثار فقط با ذکر منبع بلامانع است.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط